Shutterstock 1537331819

Електролитен баланс и хидратация при активно спортуващите с минерална вода – естественият източник на натрий и калций

08.02.2022 12:00 19 0

Водата от натурални минерални извори е богат и достъпен природен източник на електролити за организма и неслучайно е най-препоръчваната напитка за спортуващите

Всички знаем, че спортните дейности се възприемат като част от общия стремеж и личностна мотивация за по-здравословен живот. Същевременно активното спортуване води до сериозни натоварвания и загуба на вода в тялото. Затова хидратацията трябва да бъде сред основните приоритети на всеки спортист, независимо дали е начинаещ или не, и задължителен навик на професионалиста. Защо обаче?

Първият избор на спортиста

Водата е активен участник в повечето реакции на организма, предизвиквани от силни натоварвания и се грижи за поддържането на тялото в трудни моменти. Тя регулира телесната температура чрез потене, помага в преноса на кислород и хранителни вещества до всяка клетка, подобрява метаболизма и когнитивните функции на тялото.

По време на активни физически упражнения тялото произвежда топлина, която може да предизвика хипертермия – повишаване на телесната температура или по-просто казано, „прегряване“. За предотвратяването на това опасно състояние организмът започва процес на потене, който отделя значителни количества вода. Загубата на вода от своя страна води до сериозни отражения върху функциите на органите. Дехидратацията на човешкото тяло повишава кръвното налягане, намалява концентрацията, причинява болки в главата, може да повлияе отрицателно на спортното представяне. Ако си сред активно спортуващите и за да избегнеш такава ситуация, трябва да следиш приема на вода преди, по време и след физическо натоварване.

Какво представляват електролитите?

Вероятно всички сме чували за електролити от реклами за спортни напитки, но рекламите изглежда не обясняват какво всъщност представляват. Накратко, електролитите са минерали. И по-точно - това са вещества, които провеждат електричество, когато се разтварят във вода.

Калий, магнезий, натрий, хлорид, калций и фосфор са шестте електролита, от които имаме нужда и които следва да набавяме с диетата си. Тези минерали поддържат здрава нервна система, регулират баланса на течностите, спомагат за правилната функция на мускулите и стабилизират pH баланса на тялото.

Редовно губим електролити чрез нормалните функции на телата ни. Сериозната липса на електролити може да доведе до неблагоприятни симптоми като затруднено дишане, треска, объркване, гадене, умора и мускулни крампи.

Природният източник на натрий и калий

Електролитите в организма поддържат функциите на клетките и киселинността на кръвта. Общоизвестни електролити са калий, натрий, калций, магнезий, силиций – минерали, намиращи се в телесните течности като кръв, пот и урина. Натрият е както електролит, така и минерал. Подпомага поддържането на водата (количеството течност вътре и извън клетките на тялото) и електролитния баланс на тялото. Натрият също е важен за работата на нервите и мускулите. Магнезият и силицият предотвратяват крампи, а калият играе важна роля за плътността на костите, намалявайки риска от наранявания. Водата от минерални извори е природно богата на тези жизненоважни елементи и е най-лесният и естествен начин за набавянето им. Затова и натуралната минерална вода е най-препоръчваната напитка за спортисти.

Хранителен режим – другият ключов елемент в твоето спортуване

Храненето е не по-малко важно от приема на минерална вода. Всеки спортист знае, че без правилната храна, физическото състояние на тялото му не би постигнало същите резултати.. Сред препоръчваните храни са ябълки, банани, ягоди, броколи, моркови, карфиол, бадеми, кашу, фасул, леща, грах, зърнени храни като ориз, киноа и др. Те са богати на фибри и подпомагат метаболизма в организма. Храни като краставици, домати, спанак, броколи, брюкселско зеле, портокали и др. също са силно препоръчителни, заради високото им съдържание на вода.

Успешната комбинация

Добрата поддръжка на водно-електролитния баланс има съществена роля за нормалното функциониране на органите и системите в твоя организъм, особено при физически натоварвания. Затова всички ние, които искаме да спортуваме и да водим активен начин на живот, трябва да се доверим на нашите медицински специалисти, диетолози и нутриционисти, за да поддържаме телата си в нужната кондиция. Така ще имаме нужната енергия и позитивно настроение, за да сме пълноценни – както в професионалното ежедневие, така и в личното.