Shutterstock 1683272206

За спорт, общ тонус и дентално здраве - газираната минерална вода е насреща!

08.02.2022 12:00 11 0

Газираната минерална вода не е стандартната безалкохолна напитка – подходяща е за ежедневието, включително за физически и спортни активности

Газираната вода придобива все по-голяма популярност като алтернатива на обикновената вода, предлагайки разнообразие в избора, както и различни възможности за вкус и усещане. Въпреки това обаче, все още е по-малко предпочитана пред обикновената. Това се дължи на грешни впечатления за нейните „произход“ и качество, които са наложени сред хората.

Британското сдружение на производителите и вносителите на натурални води (NSWA) обобщава няколко „мита“, около които се върти цялото объркване за качеството ѝ. А ето и кои са те:

Произход/Как се прави

Газираната вода може да бъде както естествена, така и създадена. Естествено газираната вода идва от райони с вулканична активност, където има въглероден диоксид в земята, която достига до минералните води и ги обогатява. За създаване на газирана вода се използва въглероден диоксид, с който се постига същия ефект, като той може да е от естествен източник или изкуствено синтезиран газ.

Съдържание

Според проучването на NSWA почти 10% от хората смятат газираната минерална вода за вредна, поради съдържание на захар и калории. Независимо от вида си, натуралната минерална вода не съдържа калории и захар. Дори напротив – освен, че не са вредни, минералните води са ценен източник на природно натурални минерали и електролити (като натрий, калии, калций, магнезий, метасилициева киселина и др.)

Зъбите и водата

Натуралната минерална вода, независимо газирана или не, е най-добрият начин за хидратиране и подсилване на денталното ни здраве. Напитките с ниски стойности на pH (каквито са повечето сладки и алкохолни напитки) могат да доведат до по-силна ерозия, в сравнение с тези с неутрално или алкално pH. Макар някои газирани да имат по-ниско pH от това на негазираните води, те продължават да са сто пъти по-малко ерозионни от безалкохолните напитки и очевидно много по-полезни от тях.

Калоричност

Газираната вода е смятана за калорична и че води до напълняване. Истината е, че няма нито едно научно изследване, което да доказва това. Единствената причина се крие в мита, че приемът на газирана вода води до повишаване нивата на хормона грелин (хормона на глада), следователно изпитваме повече глад при прием на газирана вода, което може да ни накара да ядем повече и да напълнеем.

Спортни активности, защо не? 

Всички знаем, че правилната хидратация е важна за тонуса и функционирането на тялото. Физическите натоварвания водят до напрежение за организма и загуба на вода. Затова хидратацията с минерална вода – независимо дали е газирана или не, трябва да съпътства постоянно и навсякъде начинаещия или професионален спортист – във фитнеса, на игрището или вкъщи.

Да бъдем предпазливи

Важно е да четем етикетите, когато си избираме газирана вода, за да следим дали тя е натурална минерална или изворна. Трапезната вода, е вода пречистена чрез метода на обратна осмоза и не носи естествената полезна стойност, от която човешкият организъм има нужда.

Изводът е, че от нас зависи да сме малко по-информирани и заинтересовани от това, което консумираме, за да бъдем пълноценни в начина си на живот, в спорта и физическите активности. Защото става ли въпрос за здраве и общ тонус – трябва да взимаме правилните решения.