Shutterstock 264191042

Плодовете с много вода, но и с много витамини

06.02.2022 12:00 13 0

Плодовете са лесен, ефективен и вкусен начин да се заредиш с полезните вещества, от които се нуждаеш всеки ден. Някои от тях пък идват и с бонус - вода в големи дози. А тя също е здраве, няма спор

Правилната хидратация е от съществено значение за нормалното функциониране на всички органи и системи в тялото. Признай си обаче - понякога ти се случва да не пиеш достатъчно вода. И ако ти стане в навик, значи имаш проблем.

Но спокойно, винаги можеш да се възползваш от някой и друг трик - като този да наблягаш на плодовете с високо водно съдържание. Така получаваш ефект две в едно – и хидратация, и дневната доза витамини и минерали.

Вероятно първо се сещаш за динята, която безспорно е фаворит в тази категория. Е, да, обаче сега не й е сезонът, както и на пъпешите, затова заложи на някои от другите също толкова здравословни алтернативи за вкусно хидратиране. Защото не само през лятото се нуждаеш от него.

Портокали

Тези цитруси са с цели 88% водно съдържание, което ги нарежда на една от водещите позиции. В един портокал има почти половин чаша вода – около 110 мл. Сигурно си наясно и с другия им огромен плюс – витамин С в големи дози.

Освен него получаваш и фибри, както и калий за здраво сърце. Бонус са и антиоксидантите, които предпазват клетките от увреждане. И всичко това в комбинация със страхотен вкус. Само не забравяй, че по-добре да изядеш един цял портокал, отколкото да изпиеш чаша фреш – така не губиш нищо полезно.

Грейпфрути

Няма как да минеш и без малко по-киселия, но не и по-малко полезния събрат на портокала. Той има същото водно съдържание, а само с половината на един плод си набавяш 120% от необходимата дневна доза витамин С.

Разбира се, не е само той. Грейпфрутът също е богат на фибри, антиоксиданти, витамин А, калий и фолиева киселина. С негова помощ намаляваш високите нива на холестерол, кръвна захар и кръвно налягане.

Манго

Екзотичният плод можеш да намериш целогодишно по магазините и е сред първенците по водно съдържание – 83%. В комбинация с него получаваш цял списък с полезни вещества – витамини С, А и К, бета-каротен, фолиева киселина, холин, магнезий и калий.

Мангото е и страхотен източник на фибри и антиоксиданти, с което ползите му стават не една и две – и за имунитет, и за намаляване на възпаленията, и за по-добро храносмилане. Освен това подпомага здравето на очите и кожата, а и се грижи за сърцето.

Боровинки

Колкото са малки, това са и полезни. Въпреки че съдържат около 84% вода, те са пълни и с вещества, от които се нуждаеш ежедневно. Страхотен източник са на антиоксиданти, които поддържат тялото и ума в перфектно здраве.

Не им липсват и фибри, манган, витамини С и К1. Последният е трудно да си го набавиш, а ти е важен, защото участва в прочистването на кръвта.

Ябълки

Безспорен фаворит, независимо от сезона. Освен вкусни, те са и много полезни. И с цели 86% водно съдържание. Но не само заради него трябва да посягаш по-често към тях.

Те са богати най-вече на витамини С и К, както и на калий. Съдържат и полофеноли, които са мощни антиоксиданти, както и пектин, който играе ролята на пребиотик. Но за да се възползваш на максимум от ползите, трябва да хапваш ябълките с кората.

Ананас

Още едно екзотично предложение, което изкушава не само с вкус и аромат, но и с редица ползи. Водното съдържание тук е като при ябълките – 86%, а останалите плюсове са малко по-различни.

Витамин С е с най-високото съдържание в ананаса, а освен него си набавяш и витамин А, В6, Е и К, както и калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина и калий. Звучи ти почти като листовка на мултивитамини, нали? Добави към тях и антиоксиданти с доказани ползи за здравето и красотата и не ти остава никакво съмнение, че ананасът е перфектен избор за всяко време от годината.

Вода с витамини

Има и още един лесен начин едновременно да се хидратираш и заредиш с ударна доза здраве и енергия. DEVIN Mineral & Vitamins е събрала в себе си най-доброто – ползите от пиенето на вода, приятният вкус на плодовете и веществата, от които се нуждаеш всеки ден.

Можеш да избираш между четири вкуса, с които да освежиш и заредиш своя ден. Всички са без добавени оцветители, но с добавените ползи на витамините от група В и българската минерална вода.

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods#TOC_TITLE_HDR_21

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/mangoes-nutrition-benefits-types-and-more/

https://www.healthline.com/nutrition/foods/blueberries#vitamins-and-minerals

https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-apples#TOC_TITLE_HDR_6

https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-pineapple

https://www.seniority.in/blog/15-water-rich-fruits-to-keep-you-hydrated-during-summers/