Shutterstock 1898968489

Дехидратация през зимата – да се справим смело с още едно предизвикателство

05.02.2022 12:00 6 0

Топлите напитки чай и мляко, плодовете с високо съдържание на вода и пилешката супа, са верните ни помощници за хидратация през зимните месеци

Често свързваме хидратацията и дехидратацията основно с топлите летни дни, когато високите температури оказват влияние върху организма ни. Това обаче е само донякъде вярно, защото студените месеци също предразполагат към интензивна загуба на течности или обезводняване.

Причините могат да бъдат различни – прекарваме по-дълго време през деня без да консумираме вода, а в същото време дишането на студен въздух влияе неблагоприятно; чувстваме се по-малко жадни през зимния ден, докато всъщност потребността на организма за вода е константна величина целогодишно; тялото ни губи течности по същия начин както през лятото, поради изпотяване, уриниране и дишане; дори плътните слоеве дебели дрехи въздействат, защото тялото ни работи по-усилено за действия, свързани с движението. Или казано с няколко думи – през зимата пренебрегваме потребностите на тялото ни за вода и дехидратацията може да настъпи закономерно с реални физиологични последствия.

В „сложните“ зимни условия, консумацията на няколко литра вода на ден се оказва не толкова лесна задача и трябва да сме „гъвкави“ в подхода за набавяне на необходимото количество вода.

Топлите напитки като чай или топло мляко идват на помощ, за да си набавяме течностите по лесен и приятен начин, при това и здравословен – ако заложим на полезните свойства на билковия чай. В комбинация с пчелен мед и лимони, се получава неочаквано добра комбинация.

Плодове се ядат целогодишно, защото са пълни с витамини. А когато навън е студено и върлуват коварните вирусни и грипни заболявания, си стават направо задължителни към менюто на всеки. Според научни данни,  неоспорим първенец при плодовете с най-високо съдържание на вода, който е достъпен в студените месеци, е грейпфрутът – 91% вода. Ябълките, тиквата, портокалите, сливите и ананасите пък съдържат над 85%, така че също са много добра алтернатива за хидратация на тялото.

Топлите супи също са удачен и изпитан вариант по класическа българска традиция. Пилешката супа или крем супите са достатъчни, за да подпомогнат хидратацията ни по един много приятен за зимата начин.

Ако все пак имате желание да приемате само вода, то може да пробвате на всеки час да изпивате по една чаша от 200 мл., която ще осигури нужния минимум от около 2л. дневно вода. Може да добавите няколко резена лимон или ябълка в бутилката, което ще направи нейният вкус още по-приятен в студеното време.

Ако пък, не обичате чистия вкус на водата и сте сред хората, които искат да приемат нещо по-разнообразно и енергично през зимата, спокойно може да опитате от новото поколение напитки DEVIN Mineral & Vitamins. Пъстра комбинация от четири приятни и меки плодови вкуса - Ягода & Мента, Череша & Роза, Кокос & Ананас и Тропическа Праскова - те са обогатени с витамини и микроелементи за силен имунитет и отлично настроение. Една опаковка осигурява 25% от препоръчителната дневна доза на витамини от групата В и 15% от препоръчителната дневна доза на цинк и селен. Нещо повече, освен приятни и полезни за здравето, те са и български - от доказано екологично чист район.

В заключение, не трябва да подценявате зимния сезон и нуждата от ежедневна хидратация, даже напротив. Правилният прием на достатъчно количество вода и течности е препоръчително да фигурира във вашия “to do” лист за деня.