Shutterstock 1008300700 Min

Вода с мед – вкусно и полезно

04.08.2022 12:00 3 0

Събуждаш се сутрин и усещаш, че въпреки ранния час, времето вече те притиска. Минутите едвам ти стигат да направиш закуска, да изпиеш чаша ободряващо кафе и да подредиш списъка си със задачи, а между всичко това трябва да вмъкнеш и грижата за здравето си.

За щастие природата ни помага, защото ни предоставя куп полезни продукти, с които да поддържаме организма си във форма и то без много усилия и допълнително време.

Една от тези доказали се и почти чудодейни съставки е пчелният мед.

Още от малък знаеш, че медът е изключително здравословен и качествата му не могат да се срещнат в никой друг продукт, но понякога се налага да си напомняш колко е важно да го приемаш редовно.

Пчелният мед е богат на антиоксиданти, които забавят стареенето и се борят със свободните радикали, които причиняват хронични заболявания като тези на сърдечно-съдовата система. Заради уникалния си състав медът регулира нивата на кръвната захар, но е и подходящ и за хора на хранителен режим – в лъжица мед има едва 61 калории и буквално нула грама мазнини.

Освен това е доказан приятел на стомашния тракт и влияе благоприятно на перисталтиката на червата.

А сред най-лесните начини да консумираш повече мед е да го съчетаеш с вода и още някоя и друга „вълшебна“ добавка. Така приемът на букета от здравословни свойства е улеснен и с лекота прибавяме този полезен навик към обичайното си ежедневие.

Как точно обаче тази вълшебна смес от вода и мед помага на организма ти - ще прочетеш в следващите редове…

Тя е съучастник за отслабване

Както вече сме споменавали, медът е далеч по-полезна алтернатива на обикновената рафинирана захар, защото съдържа далеч по-малко калории, но засища по-силно гладът ти за нещо сладичко.

Освен това медът засилва метаболизма и спомага за топенето на мазнините, а ако се приема сутрин, потиска апетита и събужда организма за новия ден.

Как го прави ли? Медът е богат източник на аминокиселини, минерали и витамини, които детоксикират организма и съдействат за намаляване на излишното тегло. Чаша вода със супена лъжица мед след сън раздвижва перисталтиката и алкализира организма, а в края на деня остава чувство за ситост.

Кожата става по-чиста и сияйна

Медът има силни антибактериални свойства, което означава, че всекидневният прием на вода с мед ще ти помогне да поддържаш кожата си с младежки вид, еластична, хидратирана и сияйна. А кой не иска да изглежда някоя и друга година по-млад?

Медената вода може да абсорбира и задържа влагата в кожата, което съдейства за нейното подхранване не само отвън, но и отвътре. При редовна консумация кожата става по-мека и стегната и резултатът е видим и на пръв поглед.

За по-силна имунна система

Тук е моментът ти припомним и че водата с мед е природен имуностимулант, който е препоръчително да се консумира често, особено в сезона на честите настинки, простудите и грипа.

Водата с мед ти носи големи количества минерали, ензими и витамини, които осигуряват защита срещу бактерии. А в качеството си на силен антиоксидант, медът помага и в борбата със свободните радикали в тялото.

Всичко това увеличава защитните сили на организма, а когато имаш силна имунна система, за която се грижиш ежедневно, боледуваш далеч по-рядко. Затова и си струва да проявяваш упоритост и постоянство и да консумираш чаша вода с мед всеки ден.

За по-добро храносмилане

Медът ти помага не само да се чувстваш по-сит, по-енергичен и по-тонизиран, но и подобрява функциите на стомашно-чревния тракт. Водата с мед обира токсините от дебелото черво и нормализира киселинно-алкалния баланс. Но това, както можеш да се досетиш, не е всичко.

Благодарение на здравата храносмилателна система, тялото ти ще усвоява по-добре приетата храна и метаболизмът ти ще действа на свръхбързи обороти.

Успокоява възпаленото гърло

С какво винаги лекувате болки в гърлото? С чай, разбира се! Освен него бутилка топла вода с мед също може да успокои възпаленото ти гърло. Медът е естествен лек за инфекции на дихателните пътища, както и зачервено гърло, което го прави още по-добър избор за всекидневна употреба.

За по-здраво сърце

Комбинацията от фруктоза и глюкоза в медената вода помага на тялото да регулира нивото на кръвната захар и да понижи холестерола.

Флавоноидите и антиоксиданти в напитката, от друга страна, са отлично средство за превенция на сърдечните заболявания. Изследванията показват, че медът във водата забавя процеса на окисляване на лошия холестерол в кръвта, което поддържа сърцето ти здраво.

Действа успокояващо

Ако се пие вечер преди лягане, медената вода ще подейства като естествен релаксант. Естествените захари в меда ще повишат нивата на кръвната ти захар, което ще доведе до отделянето на триптофан, който се превръща в серотонин – хормонът, отговорен за успокояването на мозъка и следователно, по-добрия сън.

Източници:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-raw-honey-benefits#risks

https://www.webmd.com/diet/honey-health-benefits