Shutterstock 397682671

Вкусни храни за сладък сън

06.02.2022 12:00 35 0

Сещаш ли се как се чувстваш след чаша горещо, силно кафе? А след няколко парченца висококачествен шоколад? След енергийна напитка или мощен ободряващ черен чай? Знаеш какъв прилив на енергия е това и как се чувстваш така, сякаш никога повече няма да имаш нужда от сън

Е, има храни, които действат по същия начин, само че в полза на безценния ти сън.

Няма как да не си виждал как из някои анимационни и игрални филми героите пият затоплено мляко с малко захар, мед или канела, за да се унесат по-бързо, когато усетят възглавницата. Това е само един от вкусните трикове, които можеш да приложиш, особено ако стресът от изминалия ден все още те държи.

Но можеш да пробваш и с не по-малко вкусните:

Бадеми

Бадемите са предпочитан елемент от редица диети, включително нисковъглехидратните, но са и чудесен приятел на съня ти. Хапването на печени неподсолени бадеми се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет и спомага за производството на хормона, отговорен за съня - мелатонин.

Мелатонинът е точно онзи хормон, който регулира биологичния ти часовник и ти нашепва кога е време да се пъхнеш под завивките, а след това да потънеш в блажен сън. Консумацията на бадеми освен това понижава нивата на кортизол - хормон на стреса, който може да наруши съня ти.

Можеш да заместиш бадемите и с бадемов екстракт с няколко глътки топла вода или мляко.

Киви

Плодовете са идеалната алтернатива на шоколада и сладкишите след вечеря, само че кивито има и други предимства вечерно време. Този симпатичен плод е богат на калий и фолиева киселина, които подобряват храносмилането и перисталтиката на червата, пазят стомаха ти от образуване на киселини и намаляват лошия холестерол.

А спокойният стомах и гладкото храносмилане са една от гаранциите за спокоен и непробуден сън. Друга причина кивито да е прекрасен партньор на добрия сън е, че то спомага за синтеза на хормона на щастието - серотонин.

Хората с високи нива на серотонин спят по-пълноценно, почти не се събуждат нощем и сънищата им рядко прерастват в кошмари.

Бял ориз

В Япония, страна, известна с консумацията си както на ориз, така и на хлебни изделия, е доказано, че тези, които ядат на вечеря ориз, спят по-добре от сънародниците си, предпочели хляб или картофи. Белият ориз е богат на въглехидрати, което тук се оказва добра новина.

В 80 грама ориз се съдържат и 19 процента от необходимия ти прием на фолиева киселина и 13 процента от дневния ти прием на магнезий. И както вече казахме, минерали като калий и магнезий, както и фолиевата киселина са незаменими за дълбокия и необезпокояван сън.

Важно е да отбележим, че с белия ориз не бива да се прекалява, защото е калорична храна без особено съдържание на витамини и фибри. Една купичка е напълно достатъчна.

Риба, богата на мазнини

Не се колебай за вечеря да хапнеш по-мазна риба като сьомга, пъстърва или риба тон. Тя ще те засити, без да те кара да се чувстваш преял и издут като балон, което вече подобрява качеството на съня. Тези видове риба са и богати на Омега-3 мастни киселини и на витамин Д.

Последните две съставки са истинската причина рибните ястия да са полезни за съня ти. Те засилват производството на серотонина, а витамин Д действа страхотно и върху нервната система и нивата на стрес в организма.

По този начин заспиваш неусетно бързо, спиш дълбоко, а на сутринта си свеж и отпочинал.

Чай от лайка или пасифлора

Ясно е, че черният чай и по-силните на теин чайове не само няма да подобрят съня ти, но и най-вероятно ще те накараш да будуваш заедно с нощните птици. Не можем да кажем същото обаче за чая от лайка или от пасифлора. Първо, чаят сам по себе си действа релаксиращо, защото затопля тялото, отпуска мускулатурата и повишава телесната температура.

Второ, билки като пасифлората и лайката са мощни антиоксиданти и особено на апигенин, който си взаимодейства с рецепторите в мозъка, отговорни за съня. В дългосрочен план консумацията на пасифлора и лайка се свързва с намаляване рисковете от хронично безсъние и депресия.

С малко мед пък вечерният чай съвсем спокойно може да се превърне в заместител на десерта.