Shutterstock 1727865178

„За“ и „против“ закуската

06.02.2022 12:00 34 0

Закуската си изяж сам, обяда подели с приятели, а вечерята подари на врага си. Дори да не си го чувал точно така формулирано, със сигурност от дете ти е казано, че закуската е най-важното хранене за деня. Стимулирала метаболизма, пазела от хронични заболявания и дори се борела с излишните килограми

Дали обаче всички тези твърдения са верни и има ли вариант да пропуснеш закуската без това да се отрази негативно на здравето ти?

Редица проучвания показват, че хората, които са избрали да закусват редовно, като цяло се хранят и живеят по-здравословно. Това обаче може да няма абсолютно нищо общо с хапването сутрин, а с останалите им здравословни навици като балансирана диета, спортуване и достатъчно сън.

Метаболизмът ти наистина се събужда със закуската. Причината за това е така нареченият термален ефект на храната, благодарение на който най-много калории се изгарят веднага след хранене. Той обаче не зависи нито от това колко често, нито от това по кое време хапваш. Важен е броят на калориите – със или без закуска, но ако закусваш и впоследствие прекаляваш с калоричните храни, няма как да разчиташ на термалния ефект.

Така стигаме до най-големия мит, свързан със закуската – че хората, които я пропускат, напълняват повече от онези, които я консумират. В основата му е вярването, че когато не закусим, огладняваме прекалено, а това ни кара да ядем доста повече и по-вредни храни през остатъка от деня. За момента обаче няма проучвания, които да го доказват. Напротив – четиримесечно изследване на American Society for Nutrition разделя група от 309 мъже и жени на две. Половината закусват всяка сутрин, а другата половина – не. Какъв е крайният резултат? Никаква разлика в теглото нито при едната, нито при другата група.

Дотук би трябвало да си стигнал до виждането, че дали да закусваш, или не, е въпрос на лично предпочитание. Освен ако не искаш да отслабнеш – тогава има един сигурен довод срещу закуската и това е периодичното гладуване (Intermittent Fasting). Популярната в последните години диета разчита на периоди с пълно лишаване от храна, последвани от „прозорци“ за хранене. Ефективността й е безспорна, но тя е и противопоказна за някои хора с диабет, бъбречни или чернодробни заболявания; хора, страдащи от ниско кръвно налягане, болни от язва и гастрити.

След всичко казано дотук, можем да заключим, че изборът е индивидуален. И все пак, ето три храни, които НЕ СА подходящи за закуска и с какво да ги замениш:

Готов подсладен корнфлейкс – замени с чисти мюсли с нискомаслено кисело мляко;

Кроасани или баничка – замени с препечена пълнозърнеста филия, пуешка шунка и лист салата;

Омлет с бекон и сирене – замени с омлет само от белтъци със задушен спанак и сурово авокадо.

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

https://www.healthline.com/

https://www.bb-team.org/