Shutterstock 1793390842

5 начина, чрез които пиенето на вода подобрява кожата ни

30.03.2022 12:00 9 0

Красива и сияйна кожа – това иска всяка жена, когато посегне към поредния козметичен продукт за хидратация. Но, това не е достатъчно. За да имаш прекрасна кожа, имаш нужда от хидратация преди всичко чрез редовен прием на вода.

Представи си кожата си като листата на стайното растение, което гледаш вкъщи – мине ли прекалено дълъг период, в който не си го поливал, те клюмват надолу, спаружват се и са наистина унила гледка. 

Когато тялото ти страда от дехидратация, тя си личи и по кожата. Най-големият орган на човешкото тяло се захранва с влага, като „издърпва“ течности от потока на капилярната кръв. Когато такива не са налични, кожата страда от недостиг на вода. 

Чувал си за трите литра вода на ден, но нека го кажем по-просто – средностатистическият мъж има нужда от 13 чаши вода на ден, а средностатистическата жена – от 9. Разбира се, в периоди, когато губиш повече течности (например когато спортуваш или през лятото, когато се потиш), това количество може да бъде увеличено.

За още по-голямо улеснение ти предлагаме няколко прости съвета, чрез които кожата ти няма да остане на сухо. 

Вода за ядене

Това означава да наблегнеш на храни с високо съдържание на вода. Такива са динята, пъпешите, тиквичките, краставиците, ягодите. Те са перфектното допълнение към обичайното ти количество H2O на ден. 

Алкохол – само символични количества

Напитките с градус имат свойството да извличат влагата от тялото, а с това кожата да изглежда по-суха и сбръчкана. Много от този тип питиета - коктейлите например, съдържат и захар, която действа като втърдител на колагена в кожата – онзи протеин, който я прави пухкава и опъната.

Хиалуроновата киселина е твой приятел

Тя е хюмектант – зад тази сложна дума се крие вещество, което помага на абсорбацията и задържането на влага в кожата. Може да я ползваш ежедневно, сутрин и вечер, без никакви угризения. Ако я „запечаташ“ с богат крем или натурално масло, си си гарантирал добре защитена и хидратирана кожа. 

Въздухът, който дишаш

Неслучайно през зимните месеци много хора разчитат на овлажнителите за въздух. Те не са глезотия, защото отоплителните уреди имат способността да ликвидират бързо влагата във въздуха, а след това – и в кожата ни. 

„Не“ на горещите душове

Разбира се, че се изкушаваш да пуснеш врялата вода, когато влезеш под душа след мразовит зимен ден. Дерматолозите категорично не ти го препоръчват, защото тя ще изсуши допълнително и без това борещата се със зимата кожа. Хладката вода е най-подходяща, а моменталната хидратация на кожата на лицето веднага след къпане (хиалуроновата киселина, нали помниш?) – задължителна.

 Не забравяй, че най- лесният и естетствен начин да имаш красива и сияйна кожа е редовният прием на натурална минерална вода. Тя в богата на метасилициева киселина, която подпомага тялото ти да поддържа адекватни количества минерали и соли, а това, от своя страна, да допринася за здрави кости, нормален метаболизъм и чиста и свежа кожа.