Shutterstock 289522973

Филтрирана чешмяна или минерална вода - коя да избереш?

06.02.2022 12:00 20 0

Филтрираната чешмяна вода е чиста, но без стойност, докато минералната произхожда от естествени природни находища и съдържа важни за организма натриеви, калциеви и железни йони, както и метасилициева киселина

Имаме привилегията да живеем в страна, богата на вода. Врътваме кранчето, пълним чашата и утоляваме жаждата лесно и без да се замисляме.

Или не точно. Всъщност все повече се замисляме за водата, която пием и разбираме, че ако качеството ѝ не е безупречно, можем да навредим на здравето си.

Да, България е богата на вода, но тръбите, по които стига тази вода могат да я “обогатят” с какви ли не вредни и дори опасни замърсители - песъчинки, хлорни и други съединения, в някои райони на страната дори има случаи на уран във водата.

Сякаш от само себе си се налага решението - филтриране на чешмяната вода или бутилирана минерална вода. Но на коя да се спреш? Ще ти помогнем да избереш:

Филтрирана чешмяна вода - чиста, но без стойност
Филтрирането е процес на пречистване, с който се цели елиминирането на всички вещества и фини частици, на които не им е там мястото – нито в чашата, нито в тялото ти. Филтрираната чешмяна вода със сигурност не е по-полезна.

За да бъде ефективен процесът по филтрация, трябва редовно да обслужваш системата и да сменяш необходимите консумативи, което е разходи и на пари, и на време, а е въпрос и на техника.

Най-често филтриращите системи работят на един от двата принципа – с филтри от активен въглен или с обратна осмоза. Активните въглени се свързват с бактериите и химикалите в питейната вода и ги неутрализират.

Обратната осмоза елиминира почти напълно вредни бактерии, органични материали и разтворени твърди вещества във вода, чрез високо налягане и допълнително филтриране. Големият ѝ недостатък обаче е, че не дава шанс и на полезните минерали.

Водата от чешмата, преминала през филтър, няма никаква добавена стойност за организма. Не същото обаче може да се каже за минералната, която е натурално обогатена с ценни вещества и напълно безопасна.

Минералната вода - обогатена от природата, специално за теб
Минералната вода започва своя път от естествени природни находища. Преди да бликне от тях, тя преминава през различни земни слоеве и в движение се обогатява с важни за организма вещества.

Сред тях са натриеви, калциеви, железни йони и др. Пиенето на минерална вода подобрява здравето и намалява риска от редица болести.

На една ръка разстояние
Най-голямото предимство на минералната вода е, че можеш да я носиш винаги със себе си. Една бутилка минерална вода в чантата и имаш на разположение във всеки момент безценен дар от природата за себе си. Само отпий, дори да не усещаш жажда.

С мисъл за природата
Водата е скъпоценно богатство и сме привилегировани, че живеем в страна с много натурална вода. Не всички обаче живеят с това щастие. Често и природата се опитва да ни го отнема, защото не мислим за нея и не полагаме достатъчно грижи за нейния баланс.

В битовите ни нужди използваме много вода от чешмата за най-различни цели, без да си даваме сметка, че всъщност разхищаваме ненужно вода, вместо да я потребяваме рационално. Само ако се замислим как да оптимизираме консумацията на вода в дейности като миене, пране, къпане, освен средства, ще направим и нещо много смислено - ще съхраним десетки или стотици литри чиста вода. Количество, което не е без значение за всеки един воден ресурс.