Shutterstock 731239045

Опаковките, които са наистина вредни и за нас, и за природата

06.02.2022 12:00 18 0

Опаковките са навсякъде около теб. Всичко е опаковано – и което трябва, и което не. Казваш си, че не можеш да решиш проблема, защото не ти ги произвеждаш. Да, но ти ги потребяваш. Затова е важно да правиш информиран избор всеки път, когато той е възможен.

Пластмасата от години е нарочена за черната овца сред материалите, използвани за производство на опаковки. Надали обаче знаеш, че всъщност само около 19% от опаковките в световен мащаб са пластмасови. Затова и те формират малка част от въглеродния отпечатък, който оставяш върху околната среда.

Истината е, че всяка една опаковка, независимо от какво е направена, оказва влияние върху природата. И ако не е замърсяването, което предизвиква след употреба, то тогава може да са вредните емисии и ресурсите, които изисква производството й.

Ясно е - всички видове опаковки са необходими, щом ги срещаш ежедневно. И идеята не е да спреш да ги използваш, защото често е невъзможно, а да знаеш плюсовете и минусите на всеки материал, както и как правилно да завършиш цикъла на употреба, за да минимизираш вредата.

Честна пластмасова

Зад общото название пластмаса се крият различни полимери, основните съставки на които са предимно суров петрол, газ и въглища. Това може да не ти звучи еко, но всъщност тези полимери са доста енергийно ефективни, а за производството им се използва много по-малко енергия, отколкото предполагаш.

Всъщност за един милион пластмасови бутилки се използват 958 GJ. За същото количество картонени кутии са необходими 1056 GJ, за алуминиеви кенове – 1342 GJ, а за стъклени бутилки – 4320 GJ.

Най-често използваният пластмасов полимер днес е PET (полиетилен терефталат). И това не е случайно, защото има редица предимства – лек е и прозрачен, което го прави предпочитан за различни опаковки. А след като ги употребиш, идва ред и на твоя принос - да ги почистиш и да ги изхвърлиш разделно. Пластмасата е лесна за рециклиране, а тогава заживява своя нов живот. Доказателство са все повечето опаковки от рециклирана пластмаса, които виждаш в магазина.

Дрънчаща алтернатива

Понякога посягаш към продукти, които са в алуминиеви кенчета. И надали в този момент се замисляш, че ако една пластмасова бутилка от 500 мл тежи 8.3 г, то кенче със същата вместимост е с тегло 19.7 г. А това с най-прости думи значи и повече боклук.

Освен това производството на алуминиевите опаковки отделя тройно повече вредни парникови газове и изисква използването на много повече вредни ресурси. Разбира се, кенчетата също имат своите предимства, сред които са цената и лесната им обработка. Алуминият също се рециклира и от теб зависи този повече боклук да се превърне в повече суровина за нови опаковки.

Многопластово решение

Вероятно вкъщи имаш и поне един продукт в картонена опаковка – я прясно мляко, я натурален сок. Тя защитава свежестта, вкусовите качества и хранителните свойства, като по този начин удължава и срока на годност. После да не се чудиш защо производителите ги предпочитат. На теб също са ти удобни и намаляват количеството хранителни отпадъци.

Картонените опаковки са 75% картон, 21% полимери (предимно полиетилен с цел предотвратяване на потичане) и 4% алуминий - за защита от светлина и кислород и за запазване на аромата и вкуса.

Картонът идва от устойчиво управлявани гори, а оптималното му използване е по правилото 96:4 - 96% съдържание на продукта и само 4% опаковка. Производството на тези опаковки не изисква много повече енергия и не води до значително повече въглеродни емисии в сравнение с пластмасовите, но пък се използва тройно повече вода. А и са доста по-тежки. Но пък хубавото е, че и тях можеш да рециклираш, въпреки че са направени от няколко различни материала.

Фаворит с чуплива репутация

Нищо чудно да си мислиш, че стъклените опаковки са най-екологичните. Но фактите говорят обратното. Стъклените бутилки имат тройно по-голяма вреда върху климата в сравнение с пластмасовите – 324 на 107 г въглероден диоксид на опаковка. За производството им е необходима и в пъти повече енергия, както и много по-голям воден ресурс.

Разбира се, заради всичко това няма да спреш да използваш стъклото. Но има два основни подхода, които да следваш, за да бъдат ползите повече от вредите.

Първият е да намалиш употребата на стъклени опаковки, като просто използваш някои многократно. В това отношение стъклото е супер вариант. А второто важно нещо е да почистваш старателно всички буркани и шишета и да ги изхвърляш в специалните за целта контейнери.

Именно рециклирането е най-добрият начин за продължаване на жизнения цикъл на стъклото. Рециклирането изисква 40% по-малко енергия за направата на нови стъклени опаковки, което е супер мотивация да събираме този отпадък отделно.

Що се отнася до ефекта върху здравето при консумацията на храни и напитки в различни видове опаковки, вероятно и на теб ти идва на ум да кажеш, че всички в стъкло е и по-вкусно, и по-безвредно. И това в голяма степен е така. Но не забравяй, че пластмасовите, алуминиевите и картонените опаковки минават през стриктен контрол, който ги прави максимално безвредни. Затова изборът е изцяло в твои ръце.

Източници:

https://www.petcore-europe.org/images/news/pdf/factsheet_the_facts_about_pet_dr_frank_welle_2018.pdf

http://ecopack.bg/kids/Povechko-za-plastmasata/22/view/

http://www.ecopack.bg/kids/Povechko-za-stakloto/20/view/

https://content.alpla.com/global/fairytale/en.pdf?_ga=2.33964264.870409318.1599457190-1168801541.1599209030

https://images.prismic.io/petcore/c4773dc1-b7dd-4f94-b952-28b12e8727d5_PET-Water-Bottle-VS-Aluminum-Can-page-001.jpeg?auto=compress,format

https://images.prismic.io/petcore/f94a505d-acbc-4e43-aee1-42c3cd63d48e_PET-Water-Bottle-VS-Beverage-Carton-page-001.jpeg?auto=compress,format

https://images.prismic.io/petcore/bc1fb00c-b165-4cb8-9a2b-4124a43eb279_PET-Water-Bottle-VS-Glass-Bottle-page-001.jpeg?auto=compress,format

https://www.beveragecarton.eu/about-beverage-cartons/