Shutterstock 547553083

Чао, чао, пестициди

06.02.2022 12:00 14 0

Да, в селското стопанство се използват пестициди – едва ли има човек, който да не го знае. Какво обаче представляват тези вещества и защо срещу тях се водят все повече кампании? Е, отново ще стане въпрос за природата, която не се интересува особено от нашата човешка дейност

Едно растение може да е храна за нас, но се оказва храна и за редица вредители, предимно насекоми.

Затова с превръщането на земеделието в промишленост започваме да измисляме и начини за справяне с тези, които определяме като вредители. В началото дори сме използвали комбинация от топла вода и сапун, които са се изливали върху листата и около самото растение.

Ефектът не е бил поразителен, но все пак насекомите са се отдалечавали за известно време.

След това, в началото на XX век, влизат в употреба истинските пестициди. В продължение на 20-30 години рекламите ги представят като безвредни, но впоследствие лекарите започват да откриват вредите за човешкото тяло. Затова днес повечето компании и ферми използват само и единствено сертифицирани продукти, за които е доказано, че не нанасят почти никаква вреда върху организма ни.

Това обаче далеч не означава, че не трябва да почистваш по-старателно плодовете и зеленчуците, които току-що си закупил.

Пестицидите всъщност могат да бъдат изчистени и покритието им да бъде неутрализирано с мъничко търпение, топла вода и някоя и друга „магическа“ съставка. Един от най-лесните трикове е да потопиш зеленчуците и плодовете в подсолена вода, като използваш няколко супени лъжици сол и изчакаш около 20 минути. Методът е популярен дори и в професионалните кухни в елитните ресторанти.

Друг трик, който можеш да приложиш, е този с оцет. Качественият оцет успява да премахне не само пестицидите, но и болестотворните бактерии. Тук дозировката е една част оцет и четири части вода. След това отново се зареждаш с мъничко търпение и чакаш около 20-30 минути, след което изплакваш продуктите старателно. Не се изкушавай да използваш повече оцет за по-голям ефект, защото ще навредиш на вкуса на зеленчуците и плодовете.

Трети вариант, който ще ти предложим, е комбинация от сода бикарбонат и вода. Содата, както и оцетът, неутрализират почти всички химикали, познати на съвременната индустрия. Тя премахва и праха и мръсотията, натрупани по продуктите заради залежаването им по щандовете и сергиите. При този метод също е много важно след накисването в комбинация от вода и супена лъжица сода да изплакнеш обилно продуктите.

Много почитатели на свежите зелени салати и плодове се изкушават да използват сапун за почистване.

Не ти препоръчваме точно този начин за почистване на покупките си – сапунът няма да те отрови, ако е в минимални количества, но ще ти донесе дискомфорт на храносмилателната система и неприятни стомашни проблеми.

Освен това те съветваме да не разчиташ на етикети като „Био“ и „Еко“, защото те не ти гарантират напълно чисти продукти, отглеждани без абсолютно никакви пестициди. Всяка реколта е уязвима и застрашена от потенциални вредители и болести по растенията, затова и съвършено чиста храна отдавна не съществува и ти препоръчваме да почистваш старателно плодовете и зеленчуците си, независимо откъде са закупени.

Най-често отделяме едва няколко минути, за да изплакнем покупките си, но това време далеч не е достатъчно, за да отмиеш пестицидите. Затова е по-разумно те да преминат през „баня“ от сол, сода или оцет, след която да изплакнеш старателно с чиста вода.

Друга по-специална тайна за борба с пестицидите няма, но пък никога не е излишно да си една идея по-отговорен спрямо храната, която сервираш на трапезата си, за да има тя възможно най-добър вкус и полезни качества.