Shutterstock 1682243677

Мястото на храната не е в кофата

06.02.2022 12:00 16 0

Какво правиш, ако имаш останала вечеря от онзи ден, която въобще не ти се яде вече? А когато печатът върху киселото мляко показва, че срокът му на годност е изтекъл? Точно така – заминават директно в кофата за боклук. И това е обяснението за потресаващото количество храна, които българинът (и въобще средностатистическият европеец) изхвърля на година

Колко точно ли? 173 кг на човек! Числото e наистина шокиращо на фона на глобалната криза с боклука, но и от чисто морална точка – 800 милиона души по света страдат от недохранване по данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

А причините за изхвърлянето на храна са много – загуби още на ниво земеделие, по време на производството й, в магазините, в ресторантите, както и у дома. Именно в домакинствата обаче се пилее най-много храна – около 53% от общите хранителни отпадъци се генерират точно там.

Има лесни начини, с които да минимизираш хранителния си отпадък и да не бъдеш част от тази отрицателна статистика. Ето някои от тях.

Пазарувай умно

Първо правило: списъкът за пазаруване въобще не е нещо от миналото – това е начинът ти да купиш наистина нужните неща, без да се изхвърляш излишно. Второ правило: избягвай да пазаруваш големи опаковки – сигурен начин да изхвърлиш част от продукта накрая. Трето правило: никога не пазарувай гладен!

Съхранявай правилно

Голяма част от хранителния ни боклук е следствие на това, че сме прибрали грешния продукт на грешното място. Домати, картофи, краставици, лук и чесън никога не се прибират в хладилника. Плодове, които произвеждат много етилен – химичното съединение, което ги кара да зреят, трябва да се съхраняват отделно. Такива са бананите, доматите, авокадото, прасковите, крушите, зеленият лук. Нали знаеш, че когато сложиш зрял банан до твърдото авокадо, то узрява за ден?

Използвай всичко

Ако все пак си прекалил с количеството зеленчуци, винаги можеш да приготвиш туршия (полезна е за стомаха), зеленчуков бульон за бъдещи ястия или пък да ги изсушиш. Поувехналите плодове пък са идеални за сладкиши, смутита и дори позабравените компоти.

Прибирай остатъците

Приятелите са дошли за вечеря и е останала много храна? Или майка ти е сготвила колкото за цяла седмица и държи да ти даде и за вкъщи? Винаги може да замразиш готови ястия и да си подсигуриш лесна и бърза вечеря за делничните дни.

Внимавай с датите на опаковките

„Най-добър до“ показва датата, след която храната все още може да бъде консумирана, но няма да е във върховата си форма. Тоест – няма смисъл да я изхвърляш. „Използвай до“ е по-сериозно предупреждение – след означената дата не е безопасно да я ползваш. Негласното правило за консервирани и сухи храни като паста, ориз, варива, брашна е, че можеш да ги използваш поне шест месеца след означения на опаковката срок на годност.

Източници:

https://www.europarl.europa.eu/

https://ec.europa.eu/food/safety/food-waste_en

https://www.healthline.com/