Shutterstock 1682243677

Мястото на храната не е в кофата

06.02.2022 12:00 16 0

Какво правиш, ако имаш останала вечеря от онзи ден, която въобще не ти се яде вече? А когато печатът върху киселото мляко показва, че срокът му на годност е изтекъл? Точно така – заминават директно в кофата за боклук. И това е обяснението за потресаващото количество храна, които българинът (и въобще средностатистическият европеец) изхвърля на година

Колко точно ли? 173 кг на човек! Числото e наистина шокиращо на фона на глобалната криза с боклука, но и от чисто морална точка – 800 милиона души по света страдат от недохранване по данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

А причините за изхвърлянето на храна са много – загуби още на ниво земеделие, по време на производството й, в магазините, в ресторантите, както и у дома. Именно в домакинствата обаче се пилее най-много храна – около 53% от общите хранителни отпадъци се генерират точно там.

Има лесни начини, с които да минимизираш хранителния си отпадък и да не бъдеш част от тази отрицателна статистика. Ето някои от тях.

Пазарувай умно

Първо правило: списъкът за пазаруване въобще не е нещо от миналото – това е начинът ти да купиш наистина нужните неща, без да се изхвърляш излишно. Второ правило: избягвай да пазаруваш големи опаковки – сигурен начин да из...

За да видите пълното съдържание на страницата следва да влезете в профила си.