Shutterstock 2025001117 Min

Как да се храним интуитивно

09.08.2022 12:00 1 0

Сигурно винаги си се чудищ, когато някой познат ти каже, че всичко му се получава много добре, защото има силно развита интуиция, която му помага да взима правилните решения. Може и така да е, и този твой приятел да не те лъже. Но може и дозата истина в твърдението му да е далеч по-малко от 100%. Факт е обаче, че и ти можеш да разчиташ на интуицията си за много неща - когато пускаш тото, когато избираш телевизор или дори когато се храниш.

Що е то интуитивно хранене

За него се говори през последните около 50 години, като с времето, разбира се, добива и все по-голяма популярност. На практика това е точно обратното на строгите диети, с които хората имат навика да се измъчват.

И принципът всъщност е много простичък: не ядеш под час и грамаж, а напротив - храниш се, когато огладнееш. А количеството зависи от това колко си гладен. Когато се чувстваш сит, просто спираш.

Много е важно да спреш да се доверяваш на експерти, които ти казват кога и колко да ядеш, а да слушаш какво казва тялото ти. Важно е обаче да се направи и разграничението между физическия и емоционалния глад.

Разликата

Къркоренето на стомаха, загубата на енергия и умората като цяло са признак, че тялото има нужда да презаредиш с хранителни вещества. Това, че ти е скучно или пък си тъжен, също може да те тласне към храната, но всъщност тялото да няма нужда от нея.

От друга страна, когато тялото иска храна, му я дай, защото няма смисъл да гладуваш. А и ако изчакаш прекалено дълго, вероятността да изядеш по-голямо количество и да стигнеш до преяждане е доста по-голяма.

Когато успееш да превърнеш храненето в истинско удоволствие, а не само в скоростно тъпчене, ще се наслаждаваш и на храната. И отново – изяденото количеството също може да се окаже по-малко.

Обичай тялото си

Всъщност ти имаш само това тяло. Затова е важно да го приемаш такова, каквото е. С всичките си недостатъци, то със сигурност има и своите положителни страни. И е красиво, каквито и да са формите и извивките му.

Когато тренираш, не го прави, за да отслабнеш. Направи го, за да се раздвижиш и за да имаш повече енергия - и за движение, и за живот.

Само напред и нагоре

Да, знаем, че всичко това може и да звучи доста трудно, когато години наред си свикнал да спазваш диети, да се ограничаваш и да тренираш - защото така трябва.

Всеки преход е труден, но ти го знаеш много добре. Ето защо не трябва да се отказваш лесно и след първите няколко дни или седмици, ако си решил да се придържаш към интуитивното хранене. Просто дай шанс на тялото си да се адаптира.

И накрая ще ти дадем може би най-добрия пример за интуитивно хранене. Малките деца не се интересуват от това колко пъти са яли днес, нито пък какво количество храна са приели. За тях е важно да се нахранят тогава, когато усетят, че са гладни.

Изследване от 2013 г. пък показва, че освен добър начин да поддържаш теглото си, интуитивното хранене се отразява благоприятно на кръвното налягане и нивата на холестерол.

Използвани източници:

https://www.healthline.com/nutrition/quick-guide-intuitive-eating

https://www.insider.com/intuitive-eating

https://www.medicalnewstoday.com/articles/intuitive-eating