Shutterstock 621944666 Min

3 идеи как да залъжеш глада най-ефективно

07.09.2022 12:00 4 0

Няма начин да не ти се е случвало – бързаш от задача на задача, а коремът ти внезапно започва да стърже. Все още не е време за обяд или вечеря, така че посягаш към нещо бързо под ръка – вафла, мъфин или пък голяма чаша добре подсладено макиато. Ясно ти е, че не са най-здравословното залъгване на глада, но също така знаеш, че работата ти не може да чака и си под стрес. Съвсем нормално е тялото ти да отделя кортизол, който да те кара „да се запасиш“ с енергия за моментите, когато трябва да си най-съсредоточен и готов за бой, условно казано, разбира се.

В такива моменти обикновено хапваш нещо калорично, мазно, с прекалено много захар или прекалено много сол. А имаш по-добри варианти. Просто дръж наблизо чаша и пълна бутилка изворна вода наблизо - в моменти на стрес и неосъзнат глад или жажда това е чудесно решение.

Ако жадуваш за сладко

Най-лесната алтернатива са готовите протеинови барчета, които вече се продават във всевъзможни варианти и много често са и био. Но пък внимавай за количествата захар в тях. Ако все пак имаш време да приготвиш нещо сам, винаги може да посегнеш към банан или ябълка, да си купиш сушени плодове и дори да заложиш на кофеинова напитка. Тя обаче трябва да е с нискомаслено мляко и вместо на захарта, да разчиташ за овкусяването й на повечко канела, индийско орехче и сироп от агаве.

Ако ти се иска нещо кремообразно и богато

Искаш сирене камембер или няколко топки италиански сладолед с истинска сметана – напълно те разбираме. Но защо не пробваш вместо тях кисело мляко, в което да разбъркаш замразени плодове като боровинки или ягоди с малко мед. Можеш да добавиш семена от чия, които ще направят хапването полезно и изключително вълнуващо. Или пък избереш банани – бърз начин да се сдобиеш със засищащо и богато на фибри смути, след като ги пуснеш на блендера, добавиш малко изворна вода и шепа сурови ядки.

Ако ти се хапва нещо солено и хрупкаво

Колкото и да е странно, популярното американско мезе jerky, e бърз и лесен начин да заситиш глада си за сол. Представлява изсушено месо подобно на пастърма, но на по-малки парченца, и може да се приготвя както от свинско, птиче и дивечово месо, така и от риба. Зеленчуков домашен чипс, който представлява нарязани на тънко зеленчуци с ниско съдържание на вода и запечени на фурна с малко зехтин и сол, също е вариант.

Източници:

https://www.delish.com/

https://www.jamieoliver.com/