Shutterstock 763674388 Min

Тофу и ползите от него

10.11.2022 12:00 3 0

Въпреки че много хора смятат тофуто за безвкусно, този растителен протеин отдавна е любима основна храна в Азия и набира популярност в световен мащаб по много добри причини. Независимо обаче дали го предпочитате или не, научаването за ползите от тофу може да ви подтикне да ядете повече от храната. Така че, продължавайте да четете, за да откриете тези предимства - плюс как да го приготвите по различни начини, независимо от вашите хранителни предпочитания.

Какво е тофу?

Тофу е растителен протеин, извлечен от соеви зърна. Соята е бобово растение, което произхожда от Китай, но е станало популярно в Съединените щати и други части на света.

Първо, соевите зърна се накисват във вода и се пюрират, след това течността се прецежда, за да се получи соево мляко. След това соевото мляко преминава през коагулация, което е процес на промяна на течността в твърда форма чрез добавяне на киселина като лимонов сок, и получената извара се пресова в блокове тофу.

Хранене с тофу

Можете да отдадете някои от ползите за здравето на тофуто на неговото съдържание на витамини и минерали. Като за начало, той е пълен с калций за укрепване на костите и магнезий за подобряване на настроението. Тофуто също се счита за пълноценен протеин, тъй като съдържа всичките девет основни аминокиселини, според изследване, публикувано в Medicine. Вашето тяло може да произвежда повечето от необходимите аминокиселини с изключение на девет, които трябва да получите чрез храната. С всичките си девет аминокиселини обаче тофуто може да помогне на хората да се заредят с гориво, без да се отказват от диетата си.

Ето хранителния профил за 1/2 чаша (126 грама) сурово твърдо тофу, според USDA:

181 калории

3,5 грама въглехидрати

22 грама протеин

11 грама мазнини

3 грама фибри

Ползи за здравето от тофу

Поддържа здравето на костите

Вероятно сте чували за важността на калция и пиенето на мляко за здрави кости от всяко „Имате мляко?“ реклама, която сте гледали като дете. Но скорошна новина: не е нужно да пиете само напитката, за да получите този важен микроелемент. Вместо това опитайте тофу, което съдържа 861 милиграма калций на порция - което е доста близко до препоръчителното дневно количество (RDA) от 1000 милиграма калций, според Националния институт по здравеопазване (NIH).

Понижава нивата на холестерола

Въпреки че холестеролът е необходим за производството на здрави клетки, видът на холестерола, който ядете, прави цялата разлика. Тофу, от друга страна, не съдържа холестерол, което го прави особено добър вариант, ако се опитвате да намалите приема на холестерол. Но чакайте, има още: протеинът на растителна основа също така е доказано, че помага за намаляване на нивата на холестерола.

Може да засили имунната ви система

Витамин C е страхотен, а чували ли сте за цинка? Е, няма по-добро време да се запознаете с микроелемента, отколкото когато говорим за ползите за здравето от тофу, тъй като соевият продукт има 2 микрограма цинк на порция. Това означава, че цинкът (и на свой ред тофу) може да играе ключова роля в отблъскването на патогените и защитата на тялото ви от болести. Месните продукти, като говеждо, птиче и морски дарове, обикновено са с високо съдържание на цинк, което затруднява вегетарианците и веганите да получат минерала в диетата си. За щастие проучванията показват, че тофу е чудесен източник на минерали.

Как да ядем тофу?

Ползите за здравето само от тофуто си струва да го опитате, а храната също е супер гъвкава. Тофуто може да варира от меко до изключително твърдо, а разликата е съдържанието на вода, Какво ще купите ще зависи от това какво искате да сготвите.

Коприненото тофу съдържа най-много вода и е с мека текстура. Перфектен е за приготвяне на десерти, като пудинги и добавяне към смутита; може да се използва и като заместител на яйца, благодарение на мекото си усещане.

Средно твърдото тофу съдържа умерено количество вода, така че не се задържа толкова добре в ястия, като например пържени картофи. Но е страхотно за ястия като мапо тофу, популярно китайско ястие, където тофуто може да се разпадне в соса и наистина да попие вкуса му.

Изключително твърдото тофу съдържа най-малко количество вода и по-сдъвчената му текстура наподобява тази на някои животински протеинови продукти, което го прави чудесно за пържени картофи.

Идеи за рецепти за тофу

След като изберете вашия вид тофу, можете да му се насладите в голямо разнообразие от ястия.:

В салата. Ако търсите различни начини да използвате вашия въздушен фритюрник, опитайте да хрупкате вашето тофу и да го хвърлите върху салата, за да стане по-засищащо и вкусно. Като пълнеж за тако. Пригответе много твърдо тофу с малко олио и ще получите златисто, хрупкаво творение, което ще издигне вашата тортила на следващото ниво, повярвайте. 

В пържене. Заменете пилешкото или месото във вашия ориз или пържени фиде с тофу на следващия понеделник без месо. „За начинаещи препоръчвам изключително твърдо тофу, което е чудесно за пържене и печене на скара“, казва Иу. 

В десертите. Можете да направите опакован с протеини десерт, който никога не бихте предположили, че съдържа тофу, благодарение на мекия вкус на храната. 

Източник:

Health Benefits of Tofu, According to Nutritionists (shape.com)