Shutterstock 322705379 Min

Вредна ли е захарта? Захарен детокс?

01.09.2022 11:00 7 1

Каквото и да ти говорят за захарта и вредите от нея, все те влече към нещо сладко. Нищо странно - тя може да бъде истински наркотик, от който е трудно да стоиш далеч, дори да си наясно с всички сериозни вреди, които нанася на тялото ти. Захарите са въглехидрати, които тялото ти разбива до прости захари като глюкоза и фруктоза, и ги използва като източник на енергия. Захарта идва под различни форми – натурални (плодове и зеленчуци) и изкуствени (рафинирани захари), и се съдържа дори в продукти, в които не предполагаш.

Рафинирани захари и ефектът им върху тялото

Всички източници на рафинрани захари пък водят до бързо повишаване на нивата на кръвна захар в организма. В отговор на това панкреасът започва да отделя хормона инсулин и се стига до състояние на рязка и силна умора.

С бързото спадане на енергията идва и желанието да си я набавим отново. Хормонът лептин пък е подтиснат и не праща сигнал за ситост до мозъка, вследствие на което ти просто искаш отново да хапнеш нещо сладко – и ефектът на наркотика вече е на лице.

Резките промени в нивата на кръвна захар са истински стрес както за тялото, така и за мозъка ти. Те водят до редица състояния като хипогликемия и потискане на функцията на имунната система. Именно затова и гъбичките и бактериите се появяват тогава, когато защитните ни сили отслабнат, а захарите са в повече. Освен това ти причиняват главоболие и промени в настроението. Бързото освобождаване на захари и непостоянните нива на инсулин в кръвта водят и до един видим ефект – ускорено стареене на кожните клетки. В резултат на него, както и на някои хормонални промени, кожата се покрива с мъртви клетки, порите се запушват и се появява акне. Захарите имат свойството и да се свързват с белтъка колаген и да водят до преждевременна поява на бръчки.

Към видимите ефекти от консумацията на рафинирана захар няма как да не поставим и наднорменото тегло. То е следствие от понижената секреция на хормона лептин, която води до повишен глад. А когато килограмите в повече са вече факт, рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава значително.

Освен излишни килограми, ако прекаляваш със захарта, и стомашните неразположения са ти в кърпа вързани. Тя намалява отделянето на стомашни сокове, което пък забавя перисталтиката. Оттам се получава процес на гниене в червата, индикатор за който са неприятните газове. В някои случаи пък се стига и до заболявания на стомашно-чревния тракт като рефлукс например.

Захарен детокс

Предполагаме, че всичко, казано дотук, е напълно достатъчно, за да те откаже от захарта. Но на приказки е едно, а на дела - съвсем различно. Защото, както вече разбра, захарта си е като наркотик и трябва да знаеш как да действаш правилно, за да скъсаш опасната връзка с нея, преди да ти е нанесла прекалено много вреди. Ето и няколко конкретни стъпки в тази посока. Освен тях, ще ти трябва и постоянство, и силна воля – защото задачата не е лесна.

Без крайности

Ако си свикнал да си хапваш доста сладко, за организма ти ще е сериозен стрес, ако един ден просто решиш да се откажеш от всички изкушения. И шансът този екстремен експеримент да е краткотраен е доста голям. Затова действай с последователност и в един момент ще се усетиш, че въобще не ти се яде толкова сладко, колкото преди.

Далеч от очите, далеч от корема

Във всеки дом го има „онзи“ шкаф, пълен с всякакви сладки изкушения, които чакат просто да се пресегнеш към тях. Но както вече се разбрахме, имаш силна воля и няма да се поддаваш на подобни изкушения. Това ще ти е в пъти по-лесно, ако просто спреш да купуваш сладко. А когато ти се дояде, може да се залъжеш с някой плод (пресен или сушен) или парче натурален шоколад със 70% какао.

Напитките

На тях трябва да обърнеш сериозно внимание, защото именно те съдържат голяма част от захарта, която консумираш ежедневно. Първенец, разбира се, са газираните напитки, но дори и в натуралните сокове и тя е в количества, които не са за подценяване. Най-лесно можеш да си ги представиш, като измериш с кухненска везна колко точно са грамовете захар, изписани на етикета със съдържание. Освен това тези напитки не само не утоляват жаждата ти, а дори те правят още по-жаден. А правилната им алтернатива е само една – просто вода.

Ако пък толкова ти се пие нещо сладко, може да си направиш чай с лъжичка мед. Ще си направиш услуга и ако спреш да добавяш захар към кафето – първоначално няма да ти е много приятно, но всичко е въпрос на навик. Може да заложиш и на естествен заместител – като сироп от агаве или стевия, ако са ти по вкуса. Но и с тях не бива да прекаляваш.

С внимание към дребния шрифт

Трябва да придобиеш навика да четеш етикетите не само на напитките, които си купуваш, но и на почти всички други продукти – защото захарта се крие в много от тях, без дори да подозираш. Типичен пример са всякакви протеинови барчета, йогурти, сосове и дори кетчупи, в които съдържанието й със сигурност ще ни изненада – неприятно, разбира се.

Цялостна промяна

Ако захарта е заемала голяма част от менюто ти, то значи е време да го промениш изцяло. Балансираното хранене, с което си набавяш достатъчно протеини, фибри и здравословни въглехидрати, може да намали сериозно пристъпите на глад, в които най-често посягаш към нещо сладко. Затова се храни здравословно, а тялото ти само ще ти покаже, че всъщност не захарта е това, от което наистина има нужда.

Достатъчно сън

Той ти е важен не само за да функционираш по-добре, а и защото когато си недоспал, по-често посягаш към сладките изкушения и бързата енергия, която ти носят. А когато си се наспал, имаш много повече контрол върху това, което ядеш.

Захарна абстиненция

Както вече уточнихме, захарният детокс може да е голямо изпитание както за тялото, така и за ума. Затова трябва да си подготвен за някои неприятни явления, които го съпровождат. Най-честите са силна умора, резки промени в настроението и главоболие. Силният глад за сладко може също така да се изрази в тревожност, депресивни състояния, проблеми със съня, замаяност и гадене. Но те са само моментно явление, което си заслужава да изтърпиш в името на здравето си.

Източници:

https://www.medicinenet.com/how_does_sugar_affect_health/article.htm

https://www.atkins.com/how-it-works/library/articles/10-ways-sugar-harms-your-health

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-effects-cut-added-sugar

https://www.healthline.com/nutrition/14-ways-to-eat-less-sugar

https://www.healthline.com/health/sugar-detox-symptoms