D1 Min

Детоксът – съществува ли наистина?

08.09.2022 12:00 4 0

Забързаното ежедневие оказва голямо внимание върху нуждата на организма ни от детокс. Но не само познатият ни хранителен, в който премахваме консумацията на определени храни и напитки, а и емоционалният такъв. Организмът ни във всички случаи е така проектиран, че да притежава всичко необходимо, за да се детоксикира, но понякога стресът, който сме натрупали в себе си е по-трудно да бъде премахнат с лекота. Как обаче да постигнем баланса и да помогнем както на тялото, така и на ума ни да се пречистят, когато усетим нужда?

В световен мащаб данни за мероприятия, свързани с цел детоксикация на организма, датират още преди Новата ера. В Индия са премахвали токсините от тялото, които според Аюрведа са отговорни за различни заболявания, както и в Египет, чрез стимулация на перисталтиката. В Турция са се провеждали периоди на периодично гладуване с цел детоксикация, а в Китай чрез акупунктура.

Както предците ни преди хиляди години са търсили начин да пречистят организма си от нещо, което са считали за пречещо и излишно, така и ние, в забързания век, в който живеем, търсим начини да помогнем на психиката и тялото си да се почувстват по-добре. 

Истината е, че що се отнася до тялото ни, като жив организъм той е сътворен по начин, по който чрез редица сложни механизми и процеси, може да се детоксикира сам.

В така наречената детоксикация участие взимат черният дроб, бъбреците, храносмилателна система, кожата. Те имат способността да елиминират „ненужното“ от човешкия организъм. Дали ще се подложите на някоя детокс диета, или прием на чай или добавки, или ще пропуснете това изцяло – то организмът ви във всички случаи е така проектиран, че да притежава всичко необходимо, за да се детоксикира.

Интересно при детокса е, че той може да бъде и емоционален.

Всеки един човек в даден момент от живота си има нужда да се отърве от излишния стрес, да се заобиколи от природа и да се потопи в безвремие. Целта е една – да презареди. От няколко години насам се среща и понятието социален (или дигитален) детокс, целта на който е да се откъснем от социалните мрежи, от екрана на телефона, телевизора, за да намалим чувството на тревожност и едновременно повишим концентрацията си.

Независимо дали търсеният резултат е емоционален или физически детокс, то факторите, които въздействат върху човека са комплексни и винаги има какво да направим или променим, за да се почувстваме по-добре, да върнем енергията в тялото си и да получим нова доза мотивация. Често е нужно просто да послушаме тялото си, защото това може да бъде начин да подoбрим здравето си. Дали ще го определим като детокс или не, то има няколко основни научно базирани принципи, които със сигурност ще помогнат на организма ни - добра хидратация, сън и спокойствие, подходящо за конкретния организъм хранене, достатъчно движение и физическа активност.

Добрата хидратация изисква честа консумация на вода.

Водата е тази, която спомага доброто храносмилане и детоксикация на излишни от тялото ни продукти. Сънят и спокойствието ни не винаги зависят от нас, но винаги зависи от нас да намерим начин да ги променим. Храненето, което може да помогне за детоксикация на организма, включва консумация на плодове, зеленчуци, ядки, както и лишаване от храни, които забавят метаболизма ни като такива с високо съдържание на захар и „прекалено“ преработени храни. Колкото до движението – движението е здраве. Всяка крачка е здраве. А всяка крачка към търсене на вътрешния ни баланс, със сигурност е крачка към успеха.

И ако в забързаното ежедневие, в което живеем, често няма време или има нещо по-важно за вършене, то винаги има едни на пръв поглед мънички промени, които реално могат да доведат до големи резултати. Изграждането на навици като изпиване на чаша вода рано сутрин, качване по стълби вместо по асансьор или прочитането на няколко страници от книга вечер в дългосрочен план могат да да имат благоприятно отражение върху тялото и психиката ни.