Shutterstock 1100198843 Min

Лесно справяне с умората - хидратацията

12.08.2022 12:00 4 0

Сигурно си чувал израза „Водата е живота”, нали? И той никак не е случаен. Всъщност тялото ти се състои от около 60% вода, която се съдържа в кръвта и в много от жизненоважните органи като сърцето, белите дробове и мозъка. Затова, ако не приемаш достатъчно количество от тази живителна течност, лесно може да си навредиш, защото се нарушава работата на ключови процеси в организма.

Освен това водата е естественият ти охладител и благодарение на потта те предпазва от прегряване и балансира вътрешната ти телесна температура. Водата спомага и за разтварянето на витамините и минералите, транспортира кислород и хранителни вещества до клетките и чрез урината извежда токсините от тялото ти. Това е само една малка част от полезните свойства на водата, които са доказвани многократно през годините.

Но как да разбереш, че организмът ти е жаден и е добре да обърнеш повече внимание на хидратацията?

Най-често срещаните симптоми сигурно ще те изненадат, защото може да ги си кажеш, че се дължат на натовареното ти ежедневие, стреса

Трябва да знаеш, че умората учудващо често не е заради работата, задачите и физическото и психическо натоварване, а се появява когато водата в тялото ти намалява. Затова мозъкът дава сигнал, че е жаден, защото усеща, че е дехидратиран. По тази причина ти повтаряме непрекъснато, че е важно да си създадеш навика да пиеш вода през деня, дори и да не усещаш силна нужда да го правиш.

Ето още няколко начина да познаеш, че тялото ти вече крещи за вода:

Кожата ти е твърде суха

Сухата кожа е един от първите сигнали, който ти показва, че трябва да обърнеш внимание на хидратацията. Ако изгуби жизнеността си, започваш да я усещаш опъната и нееластична, а отговорът е – пий вода.

Най-големият орган в човешкото тяло подсказва с един от най-ранните симптоми на пълно обезводняване, което със сигурност може да доведе и до по-сериозни проблеми.

Цветът на урината ти е тъмен или ходиш рядко по малка нужда

Един от най-лесните начини да познаеш дали пиеш достатъчно вода е урината.

При добра хидратация цветът ѝ е светложълт, дори почти прозрачен. Когато потъмнее и нямаш други здравословни проблеми, това е сигурен сигнал, че имаш нужда от повече вода.

Другият признак е рядкото посещаване на тоалетната по малка нужда. Нормално е да го правиш около 6-7 пъти на ден. Ти ще прецениш дали е така и ако не е, знаеш какво да правиш. Хидратирай се!

Боли те глава, чувстваш се уморен или изпитваш силен глад

В днешно време главоболието е може би едино от най-честите неразположения. Причините за появата му са неизброими, но в немалко случаи то се дължи на обезводняване.

Чувстваш ли се замаян, когато се движиш или се изправяш рязко, се опитай да увеличиш приема на вода. Същото се отнася и ако усетиш чувство на умора или сънливост, което подсказва, че не достига достатъчно кислород до клетките ти, за чиято функция отново е отговорна водата.

Силният глад е интересен сигнал, за който може и да не си се замислял. Всъщност при дехидратация мозъкът е способен да се обърка и да подаде сигнал на тялото за прием на храна вместо вода. Затова преди да посегнеш към някой вреден въглехидрат, опитай се да подобриш хидратацията си и си налей чаша вода.