Shutterstock 444816316 Min

Най-добрите напитки за хидратация на човешкия организъм - негазираната и газирана вода

02.09.2022 12:00 5 0

Негазираната и газираната вода хидратират еднакво добре и несъмнено са най-добрият избор за организма от всички течности. Рядко се случва лекарите, учените и диетолозите да бъдат на едно мнение по даден въпрос. По отношение на водата и жизненоважната ѝ роля за хидратацията на организма обаче, всички те са единодушни – тя е най-здравословният избор без аналог.

Достатъчният прием на вода винаги е на първо място във всички класации, свързани със здравословен начин на живот. И не случайно – около 70% от организма ни е съставен от вода и логично не съществува друга напитка, която да изпълни или замести нейните функции.

Препоръчителен дневен прием – какво казват експертите?

Според Британската асоциация за хранене и Европейския орган за безопасност на храните, водата е единствената течност, за която не са валидни ограничения, поради причината, че не съдържа захар или калории. Институтът по медицина в САЩ също не определя горен праг или максимално количество вода за ден, тъй като според учените пиенето на големи количества е полезно.

Освен най-здравословен, водата е и най-леснодостъпният и евтин начин за постоянно възстановяване и поддържане на баланса на течности в тялото. Все пак конкретната нужда на всеки човек от вода зависи от множество фактори – възраст, пол, тегло, променливите нива на физическа активност и климат. Важно е да възстановяваме загубените течности в организма, за да балансираме нивата на важните елементи в тялото си. Въпреки това многобройни изследвания по темата показват, че все още не консумираме достатъчно вода и това е валидно в различни краища на света.

Избор на вода

Изборът на вода зависи от конкретните предпочитания на всеки човек. Все повече хора избират изворна или минерална вода, поради нейния вкус и факта, че не е химически обработена. Специфичният вкус на всяка вода се дължи на различната концентрация на минерали в нея, което зависи от геоложките процеси и скалния състав на водното хранилище.

В днешно време на пазара има и голям избор от напитки с приятен вкус. Често обаче те съдържат прекомерно количество захар и калории, и водят до редица здравословни проблеми като наднормено тегло или зъбни кариеси. Затова водата остава най-здравословната и леснодостъпна опция за оптимален баланс на течностите в тялото ни.

Друга опция е газираната вода. Някои хора я предпочитат, заради по-различното усещане и вкус, които са най-близко до далеч не толкова полезните подсладени напитки. Отличителният вкус се дължи на уникалното съдържание на минерали като калций и магнезий, а газираната вода не съдържа никакви калории и захар. Единствената добавка към нея може да бъде въглеродният диоксид.

Като обобщение и двата вида води – негазирана и газирана, хидратират еднакво добре и несъмнено са най-добрият избор от всички течности.