Shutterstock 1173318178

Хидратацията като ключов фактор в ранното детско развитие

05.02.2022 12:00 18 0

Как да създадем здравословни навици на детето да приема достатъчно течности?
Изграждането на здравословен навик в детето да консумира достатъчно вода е процес, който изисква дългосрочни усилия и търпение

Ранното изграждане на здравословни навици за хидратация е от съществено значение за здравето и пълноценния живот на малките деца. Ето защо приоритет за родителите е да ги приучат към редовното пиене на вода, защото навиците, създадени в детската възраст, остават за цял живот. Нали така?

Вероятно знаеш, че малките деца имат незрял механизъм на жаждата и често не разпознават кога са жадни, поради това имат нужда от напомняне. Децата могат да променят своите навици за хидратация в дългосрочен план и за това разчитат на нас, родителите. Съответно ние, като хората, отговорни за тяхното развитие, трябва да следваме препоръките за здравословна хидратация, за да изградим тези ценни навици у тях.

Какви са те всъщност?

Както при захранването, приучаването към редовна консумация на вода е процес, който изисква дългосрочни усилия и търпение, но който може да превърнете в приятно игрово занимание. Просто въвлечете детето по интригуващ начин.

Превърни пиенето на вода в семеен „ритуал“ – обясни на детето защо е важно да пие вода и приемайте заедно по малки количества вода: по-често и през целия ден.

Измислете име на вашата обща инициатива – „Водният свят на …“, „Водни истории…“,
„Водният спасител“, „Водният календар на…“ и всичко друго, което ви хрумне за целта.

Използвайте приказен герой, който да е неговият идол за пиене на вода.

Въведи игра в процеса - геймификация. Събирайте стикери или различни чаши за вода, направете собствена селекция от водни чаши в семейството, състезавайте се.

Изкуството може да намери поле за изява – ако детето ти обича да рисува и твори с бои, може да направи серия от рисунки на чашите или бутилките или дори да отбележи мерителните линии за количество.

Направи забавен график за консумация на вода – като ученическа седмична програма, който залепете на различни места вкъщи - в детската стая или на хладилника.

По време на активна игра в топлото време навън, може да му напомняш да пие вода по-често, защото децата губят течности и соли чрез изпотяването по време на физически активности.

Закуската или обядът, с високо съдържание на вода, са препоръчителни. Включи в менюто на детето краставица, пъпеш или кисело мляко, които да консумира, докато е на училище или играе навън.

Използвай приложение за хидратация, за да напомня и на теб.

Превърни водата в предпочитана напитка за детето, тъй като не съдържа калории и захар - ако решиш да дадеш прясно изцеден плодов сок, разреди го с изворна вода, за да намалиш риска от ранно образуване на кариеси.

-------------------------------------------------
Българската педиатрична асоциация препоръчва някои видове изворни води. Препоръката може да се намери изписана на етикетите на бутилките, като така ще разполагаш с проверена информация и помощ при избора на подходяща вода за твоето дете. Сред тези води е и DEVIN Изворна - природно чиста вода от екологичен район, с ясен географски произход. Отличава се с постоянен състав, ниска минерализация и уникален баланс на минералите, които придават изключителна лекота и нежност на вкуса. Подходяща е за всекидневна употреба и се препоръчва за консумация от бременни, бебета и малки деца.