Shutterstock 1997770595 Min

Цветотерапия: Вдъхновяващата сила на цветовете

20.04.2023 12:00 2 0

Цветотерапията, известна още като хромотерапия, е форма на терапия, която използва цвят и светлина за лечение на определени психични и физически състояния. За силата на цветовете да променят човека са знаели още древните египтяни.

В наши дни цветотерапията отново придобива популярност като мек и щадящ начин за повлияване на настроението и повишаване на чувството за блогендствие и покой.

Вижте кой цвят как влияе:

Червено: То се използва за енергизиране или ободряване на човек, който се чувства уморен или отпаднал. Червеното обаче може да повиши агресията у хора, които вече са напрегнати. 

Синьо: Хромотерапевтите използват синьо, за да се опитат да повлияят на депресията и болката. Смята се също, че по-тъмните нюанси на синьото имат седативни свойства и могат да бъдат изпробвани при хора, които изпитват безсъние или други нарушения на съня.

Зелено: Зеленото е цветът на природата и според хромотерапевтите може да помогне за облекчаване на стреса. 

Жълто: То подобрява настроението и ни направи по-щастливи и оптимистични.

Оранжево: Оранжевото, подобно на жълтото, може да се използва за предизвикване на радостни емоции у хората. Смята се също, че яркият топъл цвят може да стимулира апетита и умствената дейност.

Най-общо, топлите цветове имат стимулиращ ефект, докато студените цветове се използват за успокоение. 

Как да приложим цветотерапията на практика?

Най-лесният начин да се възползвате от силата на цветовете е чрез дрехите, интериора и аксесоарите в дома ви. 

Когато избираме дрехите си, обикновено настроението ни насочва към избора на цвят. Ако обаче усетите, че денят ви не започва добре, не посягайте към сивото и черното, а изберте блуза или бижу в по-свеж цвят - коралово, жълто. 

С изненада ще установите, че след известно време няма да има и помен от лошото ви настроение. 

Колкото до интериора, там е още по-важно да изберете правилните цветове за различните стаи, защото ще прекарвате в тях дълго време и те наистина могат да влияят дългосрочно на настроението и начинът ви на живот. 

Кухнята е уютна и приканваща, когато в нея има нещо червено или жълто. Изберете и топла светлина за осветлението, за да бъде кухнята ви уютния пристан за цялото семейство. 

В спалнята нека преобладавт приглушените цветове - гълъбово сиво, тъмносиньо като акцентна стена или теменужено, за да имате спокоен и възстановителен сън. 

По-бюджетния вариант за промяна на цветовата гама е да боядисате в неутрален цвят - светло сиво например и да “играете” с аксесоарите - възглавнички, одеала, завеси, картини, прибори. 

Направете си малък експеримент и вижте как наистина цветовете могат да влияят положително не само за настроението, но и за мотивацията и положителния поглед върху живота.