Shutterstock 1887153934 Min

Офлайн занимания и хобита без интернет

09.06.2023 12:00 1 0

В днешната дигитална ера е лесно да попаднем в капана на дигиталните устройства и да прекарваме безкрайни часове онлайн. Със социални медии, услуги за стрийминг и безкрайни възможности за забавление на една ръка разстояние изглежда едва ли не невъзможно да прекъснем връзката и да се включим в офлайн дейности и хобита. В тази статия ще разгледаме някои популярни офлайн дейности и хобита за тези, които искат да си починат от екрана. Ироничното? Ще научите за тях от онлайн медия ;) 

Много хора осъзнават колко е важно да си вземат почивка от технологиите и да направят „онлайн детоксикация“. Това включва крачка назад от използването на интернет и намиране на алтернативни начини за прекарване на времето. Има безброй офлайн дейности, които могат да осигурят удовлетворение и релаксация, без да разчитате на интернет. 

Излезте навън: дейности на открито и спорт

За щастие, живеем в страна, в която е съвсем нормално човек просто да излезе на разходка “по центъра”. Възползвайте се от тази възможност във всеки възможен момент, дори градът да не ви се струва вече толкова интересен. Винаги има какво ново да види човек. Или пък кого. 

И за да не се шляете съвсем безцелно, нека крайната ви точка да е спортната зала. Отдайте се на физически занимания и поне за един час забравете за телефона. После ще си наваксаме със съобщенията. 

Творчески занимания: изкуство, музика, писане

Изкуството е онази дейност, която различава хората от всички други същества. Ние можем да творим. Можем да създаваме красота с ръцете си, с ума си, с въображението си. Често се оставяме да сме само потребители на плодовете на чуждото въображение и забравяме, че и самите ние можем да творим. 

Дори да сте само любители, прекарайте поне една вечер в седмицата отдадени на изкуството - отидете на концерт, на театрално представление или на рисуване с чаша вино. Ще се приберете заредени с много офлайн емоции и истински преживявания. 

Научете нещо ново: Обучения и семинари

След края на пандемията събитията на живо се върнаха с пълна сила. Запишете се на присъствено обучение по тема, която ви допада и ще видите колко по-ползотворно може да си прекарате времето, вместо безцелно да скролвате във Фейсбук. 

Общувайте лично: срещи и доброволчество

Ако се уловите, че чатите с някой повече от 20 минути, а той живее в същия град, уредете си среща. Ей така, спонтанна, на мига. Ще се изненадате колко много от вашите приятели всъщност ще ви отговарят с “да, хайде”!

Колкото до доброволческите кампании, те са чудесен начин не само да помогнете на човек в нужда, но да помогнете и на себе си като се откъснете от измисления виртуален свят и се потопите отново в реалния. Ще се срещнете с нови хора, ще се обогатите и най-вече - ще сте направили реално добро. 

Без устройства вкъщи, когато правите нещо друго

Да готвиш и да си гледаш в телефона е гаранция за загоряло ядене, от опит го казваме. Когато се занимавате с нещо из къщата - готвене, градинарство или малък проект “направи си сам”, нека само музиката да ви прави компания. Нямате нужда нито от постоянно бъбрещи тв-предавания, нито да проверявате през 5 минути дали някой не ви е писал съобщение. Когато правите нещо, отдайте му цялото си внимание. 

Много от хората, отдали се на дигитален детокс, споделят, че без телефон времето върви по-бавно и те успяват да го осмислят и да му се насладят. А какво по-хубаво от това да направим дните от живота си наистина хубави и смислени?