Shutterstock 121295716

Благодарността – ключ към щастливия живот

06.02.2022 12:00 29 0

Често се питаш какво ти трябва, за да бъдеш щастлив. И в отговорите вероятно никога не присъства благодарността. А тя има положителен ефект както върху психическото, така и върху физическото ти състояние, и е наистина важна, за да се чувстваш добре. Освен това е чувство, което се тренира – точно както тренираш мускулите си за здравина и издръжливост

Живееш на бързи обороти, гониш целите и мечтите си и някак все не ти остава време да поспреш за миг и да се огледаш какво имаш в живота си в момента. А то може да е именно това, което си си представял преди години. Но когато успееш да го постигнеш, спираш да го цениш. И влизаш в един омагьосан кръг, изход от който е само благодарността.

Чувал си, че щастливи са тези хора, които умеят да се радват на малките неща. А замислял ли си се дали и ти си от тях? Защото с правилната нагласа всеки ден можеш да намираш десетки поводи да си благодарен, било то и на пръв поглед незначителни. Важно е не какъв е светът около теб, а с каква нагласа си към него.

Щастието пък е относително понятие. Всеки го възприема посвоему и има различни виждания какво му трябва, за да бъде щастлив. Но фактът, че благодарността за това, което имаш в живота си, е пряко свързана с усещането за щастие, е неоспорим. Защото няма как да си щастлив и да имаш високо самочувствие, ако не си доволен, ако не цениш високо това, което други може би приемат за даденост.

Благодарността обаче има и чисто физически ползи, доказани с редица изследвания. Тя води до по-малко стрес и по-силен имунитет. Затова да я практикуваш ежедневно е също толкова важно, колкото и да спортуваш, да се храниш здравословно и да се наспиваш добре.

Учени смятат, че благодарността е заложена в гените, както и в структурата на мозъка. Някои черти от характера ти също могат да й бъдат врагове – като егоизма и материализма например.

Независимо към коя група попадаш обаче, с няколко малки, но редови стъпки, можеш да тренираш „мускула на благодарността“ да ти служи вярно. И неусетно тези занимания ще се превърнат в навик, който те кара да се чувстваш добре и да се усмихваш – точно както го правят любима книга или музика.

Дневник

Не, да имаш своя малка книжка с емоционални записки не е никак детинско – може да ти е от полза на всеки етап от живота. Например ако започнеш всеки ден да си записваш по пет неща, за които си благодарен, ще видиш черно на бяло, че имаш много причини да си щастлив и удовлетворен.

Различен поглед

Най-вероятно рутината те е обзела и това е съвсем в реда на нещата. Професионални ангажименти, лични ангажименти, притеснения и какво ли още не ти пречат да сложиш живота на пауза и да се огледаш около себе си за всички онези неща, които приемаш за даденост – здравето си, дома си, семейството си, гледката през прозореца, домашния любимец, разходката сред природата, топлото кафе в неделя сутрин.

А колко по-различно би било, ако си поставиш за цел да се насладиш на всеки малък навик, който всъщност има голямо значение за теб. Благодари, че чуваш песента на птиците, че слънчевите лъчи стигат до кожата ти, че има кой да те пита как е минал денят ти – и всичко ще придобие нов смисъл.

Противодействие

Често в ежедневието се изнервяш от многото задачи на работното място или домакинската работа, която теб чака. Но дори и най-досадното задължение може да придобие нов смисъл, ако промениш нагласата си.

Толкова е просто – благодари за това, което имаш и не забравяй, че много хора биха искали това, което ти вече имаш.

Бедни и богати

Години наред скандинавците са на челните места за най-щастливите народи в света. И това не е никак случайно. Финландците например са благодарни на своята държава за това, че им осигурява социална сигурност и висок стандарт на живот. За датчаните щастието се крие в умереността.

А за всички тях на първо място е балансът между професионалното и личното. Те не гонят богатство на всяка цена и ценят времето за себе си. Така в живота им има по-малко стрес, повече удовлетвореност и много причини да бъдат благодарни всеки ден.

И ако смяташ, че щастието на скандинавците се корени във високия стандарт на живот и това, че всичко в държавите им е уредено, то нека погледнем и към много по-бедните страни– като Мавриций, Нигерия и Гана например.

Те може да не попадат в челните места в класациите, измерващи социални блага и достъп до на пръв поглед елементарни нужди (прясна храна и вода, образование, здравеопазване), но са най-точният пример, че щастието не е в това колко имаш, а колко високо го цениш.

При тях фактори като щедрост, социална подкрепа и свобода на избора имат много по-голяма стойност, отколкото високата заплата например. И когато малкото и нематериалното може да те усмихне, значи никой не може да ти отнеме щастието.

Източници:

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_is_gratitude_so_hard_for_some_people