Shutterstock 558692788 Min

Постни сладкиши, подходящи и за вегани

30.03.2023 12:00 1 0

Времето преди Великден е време на смирение и пост. Но и на подготвяне на душата за празнуване на вечния живот, а щом празнуваме живота, няма как да това да става без сладкиши.

Просто е важно да изберем онези рецепти, които определяме като постни или вегански - без млечни продукти и яйца. Многообразието на продукти е толкова голямо, че задачата да приготвим вегански или постни сладкиши всъщност никак не е трудна.

Бонбони от фурми

200 г фурми

100 г орехи

30 г кокосови стърготини

Няколко сушени кайсии

Всички съставки без кокосовите стърготини се пасират в блендер. Получава се лепкава, уханна смес, от която оформяте топчета. Овалвате в кокосовите стърготини и подреждате в индивидуални хартиени кошнички или в красив поднос. 

Постен бананов кекс

Продукти:

2 чаши брашно

½ ч.л. сода за хляб

1 ч.л. бакпулвер

2-3 супени лъжици натурално какао

2 узрели банана

½ чаена чаша олио

½ чаша кафява захар

3 прахчета ванилия

140 мл хладка вода

Ето как се приготвя: брашното се пресява в купа заедно със содата, какаото и бакпулвера. След това се добавят намачканите на пюре банани, олиото, захарта и водата. Пече се в намазнена и набрашнена тавичка, в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Печени ябълки

Тук дори няма нужда от точни мерки. Взимате няколко хубави ябълки, издълбавате само сърцевината със семките и напълвате със смес от захар и канела. Запичате в тавичка, в която сте сложилил малко вода на дъното ги готово. Захарта можете да замените с мед и да добавите орехи, ако обичате. 

Постни сладки със стафиди и орехи

Необходимите продукти за тези леки и приятни постни сладки са следните: 

500 гр брашно -

50 гр стафиди

20 гр орехи 

½ ч.ч захар 

½ ч.ч олио

½ ч.ч вода

1 ч.л. бакпулвер - 1 ч.л.

1 лимон

2 ванилии 

1 щипка сол

Начин на приготвяне: 

Инструкции

Настържете кората на лимона и в отделна купичка изцедете сока му. Накиснете в него стафидите. От всички продукти, заедно с орехите и стафидите замесете тесто. След това оформете с точилката кора с дебелина 1 см и изрежете сладките с формичка. 

Покрийте тава с хартия за печене и наредете внимателно сладките. Печете до зачервяване на 180-200 градуса. 

След като ги извадите, наредете ги в поднос за сервиране и поръсете с пудра захар. 

И така, с няколко постни рецепти Великден ще дойде много по-бързо. 

Светли празници!