Shutterstock 1189087834

С какво доматите са толкова полезни за здравето ни?

04.05.2023 12:00 1 0

Сигурно няма нужда да ви подсещаме да ядете домати. Едва ли някой от нас би отказал една вкусна салата с хубав, сочен домат и сирене. Е, освен че са вкусни, доматите са и много, много полезни. Съдържат много полезни вещества и могат да намалят риска от различни заболявания. Тъй като и техният сезон за разсад и отглеждане, така и топлото време, в което предпочитаме да хапваме салати и по-леки храни, наближават, е важно да научим полезните свойства, които се крият в тях.

Могат да подобрят здравето на сърцето

Доматите се свързват с широк спектър от ползи за здравето на сърцето, включително намален риск от образуване на кръвни съсиреци, подобрено кръвно налягане и намалени маркери за възпаление и оксидативен стрес. 

Причината се крие в ликопена - каротиноидът с със силни антиоксидантни свойства. Той дава и червения цвят на доматите. 

Друг важен елемент, който се грижи за сърцето и кръвоносната система е калият, а само в един домат има ¼ от нужния калий за деня. 

„Яденето на повече храни, които осигуряват както калий, така и антиоксиданти, е бонус за здравето на сърцето, тъй като те осигуряват хранителни вещества, които оптимизират кръвния поток в тялото ви и гарантират тъканна оксигенация на всички органи и системи“, обяснява диетологът Джаклин Лъндън. 

Освен това доматите съдържат фолиева киселина, с 27 микрограма от хранителното вещество на чаша (около седем процента от препоръчителната хранителна доза фолат за жени, които не са бременни). 

Фолатът помага за балансирането на аминокиселината хомоцистеин, която, когато не се контролира, е свързана с повишен риск от инфаркт и инсулт. Така че включването на хранителни източници на фолиева киселина (като домати) е друг начин за подобряване на здравето на сърцето.

Влияят добре на кожата

Ликопенът, освен за сърцето, е много полезен и за кожата отново заради антиоксидантните си свойства. 

Той помага за предотвратяване на някои видове рак и също така помага за защитата на кожата ви от UV увреждане“, като неутрализира свободните радикали, обяснява Ейми Горин, диетолог в Стамфорд, Кънектикът. 

Разбира се, витамин С, който се съдържа в изобилие в домата също подкрепя целостта на кожата, като й помага да образува колаген и еластин - структурните елементи на младата и красива кожа. 

Намаляват риска от рак

Въпреки че са необходими повече изследвания върху хора, за да се потвърди и разбере „как“, приемът на домати и приемът на каротеноиди като ликопен са свързани с намален риск от някои видове рак, включително рак на простатата, гърдата и кожата. 

Още едно доказателство, че включването на изобилие от зеленчуци в диетата ни може само да ни донесе ползи. 

Помагат за здравето на очите

Каротеноидите в доматите (лутеин и зеаксантин) са важни за здравето на очите. Двата каротеноида се натрупват в ретината в задната част на окото, известна още като макулната област. Те действат като антиоксиданти за защита срещу увреждане на клетките от свободните радикали в тази област и се смята, че помагат за защита срещу състояния като свързана с възрастта макулна дегенерация, катаракта и отлепване на ретината. 

Освен това е доказано, че играят роля в защитата срещу вредните ефекти на синята светлина от екраните на лаптопите и смартфоните. 

Доматите са полезни и за червата 

Тук причината не е в ликопена, а в съдържащите се в доматите фибри и вода. Това е комбинацията, която гарантира добро здраве на стомашно-чревния тракт, правилното храносмилане и отделяне. 

А когато червата работят добре, цялото тяло работи добре. 

Е, какво ще кажете за една доматена салата?