Shutterstock 1208195281 Min

С какви алтернативи да заместим млякото, ако то вече е вредно за нас?

25.05.2023 12:00 1 0

Има много причини, поради които някой може да избере да се откаже от млечните продукти. Най-често това е непоносимост към лактоза, алергия към млечен протеин, съзнателно решение да се премине към вегански начин на хранене, кърмене на бебе с чувствителност към млечни продукти и т.н.

Какъв е проблемът с лактозата?

Лактозата (млечна захар) сама по себе си не е нито вредна, нито опасна за човека, напротив. Естествените захари в млякото са добър източник на въглехидрати. Проблемът настъпва, когато даден човек има вроден недостиг на ензима лактаза, който разгражда лактозата до прости захари. 

Ако няма лактаза, лактозата остава в червата, а не се абсорбира от тялото, и започва да ферментира. 

Тази ферментация образува газове и води до задържане на течности. Обичайните симптоми на лактозната непоносимост са диария, газове и подуване на корема след прием на млечни продукти. 

Единственият начин за овладяване на симптомите е хранителен режим без млечни продукти, който бързо ще доведе до подобрение. 

Ако имате и най-малко съмнение, че млечните продукти не ви влияят добре, консултирайте се лекар-алерголог, който ще определи до колко е нужно да ограничавате млякото и млечните продукти. И ако той определи, че трябва да изключите млякото, ето с какво можете да го заместите: 

Сирене от кашу

Българска е рецептата за ферментиране с пробиотици на кашу и можем само да се радваме, че имаме толкова предприемчиви сънародници. Има няколко различни вкуса, като самото сирене съдържа полезни пробиотични бактерии и замества полезното действие на киселото мляко за чревната флора. 

Ядково мляко

Млякото от бадеми, соя или овесени ядки е популярна алтернатива на прясното мляко. Малко хора обаче знаят, че не е никак трудно да приготвят ядково мляко у дома. За 1 л бадемово мляко например са ви необходими: 

  • 100 грама сурови бадеми
  • 1 литър изворна вода 
  • 1 прахче ванилия
  • 1/2 ч.л. Сол

Накисвате суровите бадеми за една нощ. На следващия ден ги изцеждате от водата, изплаквате ги и ги слагате в блендер. Добавяте водата, ванилията и солта. Пасирайте за 2 минути до получаване на еднородна смес и прецедете през марля. 

Вашето бадемово мляко е готово. Пулпата от бадеми можете да използвате за десерти или направата на сурови бонбони. 

Плодов сладолед

Едно от най-големите изпитания за алергичните към млечни продукти хора е невъзможността да ядат сладолед. Добрата новина е, че плодовите сорбета са идеален заместител с по-малко калории и все така носят наслада и прохлада в горещите дни. 

Плодово сорбе можете да направите съвсем лесно, ако в блендер пуснете няколко кубчета лед и един плод. От високата скорост ледът ще се натроши и ще се примеси с плода във вкусни ледени кристали. 

А с какво ще правим палачинките?

Съвсем спокойно можете да заместите прясното мляко от рецептата за палачинки с обикновена изворна вода. За повече вкус добавете щипка захар и щипка сол. 

Каквато и да е причината да спрете млечните продукти, има с какво да заместите любимите си храни и да сте спокойни, че сте се погрижили за здравето си.