Shutterstock 231910945 Min

Ползите за здравето от овесените ядки ще възобновят любовта ви към овесената каша

16.02.2023 18:00 3 0

Наричаме ги “ядки”, но те всъщност са си овесени зрънца - зърнената култура Avena sativa е популярна в целия наш климатичен пояс и от векове се използва за храна.

Голямата си популярност като полезна, а не само евтина храна, добива преди няколко десетилетия, когато хората си дават сметка колко полезни вещества съдържат малките овесени ядки. И скучната преди детска закуска “овесена каша” се превръща в първи избор за хранене на всички, решили да се погрижат за здравето и добрия си външен вид.

Освен много фибри, овесените ядки съдържат са подходящи за закуска, защото съдържат енергизиращи въглехидрати и антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на щетите, които свободните радикали нанасят върху клетките. Освен това овесените ядки са добър източник на растителни протеини, предлагащи 5 грама на половин чаша. 

В цифри хранителните стойности на половин чаша овесени ядки (ок. 100 грама) изглеждат така: 

150 калории

5 грама протеин

2,5 грама мазнини

28 грама въглехидрати

4 грама фибри

0 грама захар

Освен очевидните хранителни ползи, които закусването с овесени ядки носи, ето още плюсове на тези зрънца: 

Подпомагат работата на червата

В овесените ядки се съдържат и двата вида фибри, от които се нуждаем, за да се радваме на балансирана перисталтика - фибрите. Фибрите са баластни вещества, които не се разграждат от организма. Важни са, защото служат като четка за храносмилателната и отделителната ни система.

Има два вида фибри - разтворими и неразтворими. Разтворимите се разтварят във водна среда и когато попаднат в червата, образуват нещо като гел около хранителните вещества, който забавя всмукването на глюкозата от червата и по този начин поддържа нивото на кръвната захар ниско.

Неразтворимите фибри, каквито има в овесените ядки, преминават през храносмилателния тракт в непроменен вид. Точно те са баластните вещества, които гарантират редовно изхождане, помагат за изхвърляне на токсините от тялото и намаляват риска от рак на дебелото черво.

Намалява холестерола

Освен да контролират абсорбирането на глюкозата, разтворимите фибри от овесените ядки имат и друго действие - намаляват лошия LDL холестерол, който се утаява по стените на кръвоносните съдове, натрупва плаки и в крайна сметка може да доведе до стесняване и запушване на тези съдове. 

Усвояват се бавно и ви държат сити

Пълнозърнестите храни като овесените ядки съдържат бавни въглехидрати - полезния тип захар, от който тялото ни се нуждае, за да има енергия през деня, но без вредния въглехидратен пик, който се получава при храни с бързи въглехидрати. 

Когато захарите се разграждат бавно, чувството за ситост се задържа по-дълго и така се стига в крайна сметка до прием на по-малко калории. 

Полезни са за развитието на мускулите

Обърнахте ли внимание на съдържащия се в овесените ядки растителен протеин? Преведено на ежедневен език, това означава, че овесените ядки помагат за изграждането на мускулни клетки - необходими ни за истински здраво тяло. 

Не прекалявайте с количеството

Това, че овесените ядки са полезни, далеч не означава, че трябва да ядете огромни количества от тях. Всъщност прекаленият прием на фибри може да затрудни храносмилането и да увеличи образуването на газове. 

Овесените ядки може да са и алерген, така че започнете с малко количество и избирайте фино смлените овесени трици вместо по-едрия вариант овесени ядки.