Shutterstock 2104587119 Min

Как да се преборим с целулита?

28.10.2022 12:00 3 0

Всеки, който иска да бъде в страхотна форма, знае, че за постигането ѝ са необходими много усилия, време, а понякога и лишения. Често колкото и да се стараеш, все има нещо, от което не си напълно доволен. И то - в доста голям процент от случаите, е добрият стар целулит. Той може и да засяга най-често жените, но и мъжете въобще не са застраховани. 

Големите виновници 

Целулитът се причинява от натрупването на мазнини под кожата, към което някои хора са по-предразположени от други. Разбира се, роля имат и гените, процента на подкожни мазнини и възрастта. 

Проявата на целулит при жените е по-честа, защото съединителната тъкан в дерматологичния слой, разположен между кожата и слоя мазнини, и мастните клетки е разположена вертикално. При мъжете тази тъкан има кръстосана структура. 

А както почти всеки може да забележи по себе си, местата, където най-често се появява целулитът, са бедрата, корема, дупето и гърдите. 

Другите играчи 

Но не са само гените, възрастта и вече изброеното. Има и други фактори, които предизвикват появата му. А нездравословният начин на живот заема челната позиция сред тях. Тук решаващи са качването на тегло и липсата на достатъчна физическа активност. 

Естроген, инсулин, норадреналин и пролактин пък са хормоните, които са част от проблема с целулита. Той може и да е по-разпространен сред хората с повече подкожни мазнини, но и тези, на които на пръв поглед им липсват такива, може да има целулит. Доста по-вероятно е той да се появи след като си навършил 25 години, но всъщност дори и тийнейджърите не са застраховани. 

Магията на козметиката 

С възрастта еластичността на кожата не става по-добра, а точно обратното, което е добре дошло за целулита. Тук всякакви кремове, които правят кожата по-еластична, могат да се окажат добър съюзник. 

Скрабовете за тяло също са добра опция, особено ако съдържат кофеин - той дехидратира клетките и ги прави по-малко видими. Масажът също е доста приятна опция, защото подобрява лимфния дренаж. 

Като изключиш всички възможни кремове и процедури, които обещават да премахнат целулита, можеш да предприемеш и други стъпки, а не само да разчиташ на магията на козметиката. 

Движението, храната и водата като оръжия 

Упражненията са верен приятел, когато искаш хем да си в добра форма, хем да стопиш подкожните мазнини. По този начин целулитът може и да не изчезне напълно, но ще се повлияе и няма да изглежда като преди. 

Тренировките обаче са нищо без промяна в начина на хранене. Трябва да се стремиш да избягваш преработените храни, както и тези с високо съдържание на захар, защото те натрупват мазнини и токсини в тялото. За тяхна сметка е добра идея да увеличиш приема на фибри. 

И тук водата е от съществено значение, защото дехидратацията може да направи целулита още по-видим. От друга страна, приемът на достатъчно количество вода премахва и токсините, които могат да причинят така нежелания по тялото ти целулит. 

Използвани източници: 

https://www.healthline.com/health/cellulite#causes  

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-cellulite-on-thighs#home-remedies  

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465#treatment_and_removal