Shutterstock 499586296 Min

Редовният прием на вода спомага на имунната система 

19.10.2022 12:00 4 0

Човешкият организъм се състои от около 60-70 % вода. Тя се съдържа в клетките, кръвта, сълзите, потта и слюнката. Затова хидратацията е сред основните фактори за воденето на здравословен живот. А имайки предвид и есенните вируси, силната имунна система е поставена на първо място като приоритет не само за всички лекари, но и за обикновения човек.  

Хидратацията помага за правилното протичане на редица процеси в организма ти: 

  • Спомага за изхвърляне на токсините - водата улеснява тяхното разтваряне, като насърчава циркулацията на кислород до всички органи. Здравите, богати на кислород клетки са гаранция за максимално доброто функциониране на мускулите и органите. Бъбреците са един от най-добрите примери за жизненоважната роля на правилната хидратация. Колкото повече вода пиеш, толкова по-добре работят бъбреците за изхвърлянето на нежелани токсини чрез урината. 
  • Подобрява усвояването на хранителните вещества. Лимфната система е отговорна за транспортирането и усвояването на хранителните вещества. В същото време лимфата „обира“ нежеланите бактерии и ги отвежда до лимфните възли, където да бъдат елиминирани. 
  • Облекчава безсънието. Правилната хидратация намалява главоболието и мускулните спазми, свързани в голяма степен с безсънието. В същото време хидратацията улеснява производството на мелатонин и серотонин, наред с други химични вещества, които помагат за здрав сън. От своя страна липсата на достатъчно качествен сън и почивка могат да се превърнат в много голямо предизвикателство за имунната система. 
  • Подобрява храносмилането: достатъчната консумация на вода помага на храносмилателната система да изпълнява по-добре функциите си, способства разтварянето на фибри и мазнини, предотвратява запек и стомашно-чревни заболявания. Чаша топла вода или вода с лимон преди сутрешното кафе е един чудесен ритуал за здраве, който спомага за ускоряване на метаболизма и събужда тялото по приятен начин.  
  • Облекчава вирусната инфекция, защото овлажнява лигавицата, очите и устната кухина, като по този начин възпрепятства достъпа на инфекция до тялото и съответната атака срещу имунната ти система. Хидратирането допринася за оптималното регулиране на телесната температура и в комбинация със запазен електролитен баланс, улеснява справянето на имунните клетки с болестотворните нашественици.  

Ако загубиш по-голямо количество вода, отколкото приемеш за един ден, тогава се дехидратираш.

Това става, ако не заместиш водата, изразходена през деня чрез потене, дишане и уриниране – около 2-3 литра вода, която се губи. Именно затова препоръката е да приемаш толкова вода, колкото изразходваш. Обикновено количеството за всеки човек се определя според неговата възраст, пол, диета, активност и от други индивидуални фактори 

Ако не можеш да определиш нужното ти количество, можеш да се придържаш към средностатистическите данни от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA): според EFSA средните дневни количества прием на вода са 2 литра за жени и 2,5 литра за мъже (20 – 70 г. възраст). Най-податливи на обезводняване са децата и възрастните хора, тъй като често забравят да пият вода и усетът им за жажда в повечето случаи е не толкова добре развит или увреден (при възрастните).   

Ако не си сигурен колко вода трябва да приемаш, ти даваме идея за изчисляване на дневния прием на вода с помощта на калкулатор. Просто трябва да попълниш няколко графи с данни като пол, възраст, местожителство, ниво на активност в ежедневието и др. Може да намериш такъв калкулатор в интернет пространството или тук: https://www.hydrationforhealth.com/en/hydration-tools/hydration-calculator/ С негова помощ, ще придобиеш по-ясна представа за ежедневното ти ниво на хидратация.  

В заключение може да кажем, че приемът на достатъчно вода на ден е едно малко и не изискващо, но много важно действие, в подкрепа на твоя имунитет, добро здраве и форма. Затова осигури на тялото си точно това, от което има нужда, за да си в добра кондиция.  

ИЗТОЧНИЦИ: 

La Cocina de la salud, изд. Planeta, 2010,https://www.amazon.es/cocina-salud-Fuera-colecci%C3%B3n/dp/8408106384 

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1459 

Can Water Improve Your Immune System?, https://hydratem8.com/can-water-improve-immune-system/ 

Mantente hidratado y protege tu sistema inmunitario, https://suerox.com/funciona/mantente-hidratado-y-protege-tu-sistema-inmunitario/  

La hidratación y su importancia para nuestro organismo, https://www.normon.es/articulo-blog/la-hidratacion-y-su-importancia-para-nuestro-organismo#:~:text=El%20l%C3%ADquido%20elemento%20desempe%C3%B1a%20unas,toxinas%20que%20producen%20nuestros%20%C3%B3rganos 

Blastingnews, 5 maneras en que el agua potable puede mejorar su sistema inmune, 2019. https://mx.blastingnews.com/salud-belleza/2018/02/5-maneras-en-que-el-agua-potable-puede-mejorar-su-sistema-inmune-002392359.html 

Mcintosh James, Fifteen benefits of drinking water, 2018 https://www.medicalnewstoday.com/articles/290814 

The importance of hydration, Safe Care Medical Center, 2019  http://www.safecare.com/news/staying-hydrated/