Shutterstock 475163941 Min

Сърцето ти не може без магнезий

29.09.2022 12:00 5 0

29 септември - Световен ден на сърцето. 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, сърцето ти е неуморна машина, която буквално те поддържа жив. А в замяна не иска много – само да се грижиш добре за него. Затова е важно да знаеш точно как.

Да вземем за пример магнезия. Този минерал участва във важните биохимични процеси, които се случват в сърцето и го карат да тупти. Точно както останалите мускули в тялото ти, сърцето изисква калций и магнезий, за да се свива и отпуска. Докато калцият стимулира мускулните влакна, магнезият ги отпуска.

Освен това магнезият участва в транспорта на важни за нервната система електролити като калий и калций до клетките в тялото. Затова и дефицитът му води до състояние като аритмия.

Не едно и две изследвания по темата са категорични – за здраво сърце се нуждаеш редовно от магнезий. Чрез приема му намаляваш риска от инсулт и исхемична болест на сърцето, кръвното налягане също се понижава, пулсът се нормализира.

Заради важната му роля в правилното функциониране на сърцето, трябва да си набавяш магнезий ежедневно. За предпочитане – от естествени източници. Най-лесно е чрез храната и водата, която консумираш, но понякога това може да се окаже недостатъчно.

Колко и къде

Препоръчителната дневна доза зависи от пола и възрастта. Подрастващите имат малко по-високи нужди именно заради процеса на растеж. Над 18-годишна възраст мъжете се нуждаят от 420 мг магнезий дневно, а жените – от 320 мг. След 30-годишна възраст дозата се увеличава с 10-20 мг дневно над тези стойности, които обаче често се оказват недостижими.

Нищо чудно и ти да си сред този голям процент хора, които не приемат достатъчно от важния минерал. А за да поправиш тази грешка, ето кои храни може да включиш в менюто си още днес. Само имай едно наум – тялото ти усвоява едва 30-40% от магнезия, който приемаш с храната.

Големи дози може да намерим в млечните продукти, семената, ядките (кашу, бадеми, фъстъци), соята и соевите продукти, бобовите култури, пълнозърнестите храни, зеленолистните зеленчуци, авокадото и плодове като банани, ананас, смокини, маракуя.

Лесно и ефикасно

Разбира се, най-предпочитаният вариант си остават хранителните добавки. С приема им ще се чувстваш по-енергичен, по-малко уморен и готов за предизвикателствата на деня. Ще се справиш и с някои неприятни усещания като сърцебиенето и мускулните крампи.

Важно е уточнението, че за предпочитане са добавките с магнезий от естествен произход – например морски. Те имат по-добро усвояване от организма, което ги прави по-ефективни. Но дори и с тях пак не можеш да си позволиш да не консумираш храните, съдържащи магнезий – ползите от тях са незаменими.

Освен това, хранителните добавки са на базата на различни магнезиеви съединения, които са с различна ефективност, усвоимост и предназначение. Някои от най-известните са магнезиев глицинат, магнезиев лактат и магнезиев малат. Можеш да избереш и чисти магнезиеви соли.

Най-добре е преди да започнеш да приемаш каквито и да било магнезиеви препарати да се консултираш с лекар и да установиш с кръвно изследване какви са нивата на минерала в организма ти.

Това е важно, защото поговорката, че много хубаво не е на хубаво важи в пълна сила и за магнезия. Предозирането с него води най-често до стомашни проблеми, но и до някои по-сериозни състояния, изискващи медицинска помощ.

Източници:

https://www.healthline.com/health/heart-health/magnesium-heart-health-what-to-know#Magnesium-and-your-heart

https://www.everydayhealth.com/atrial-fibrillation/diet/where-to-get-your-magnesium-for-healthy-heart/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/types-of-magnesium#for-nutrition