Shutterstock 2042836916 Min

Идеи за хидратация през по-хладните дни

16.09.2022 12:00 7 0

Лятото е към своя край и това всъщност е добра новина. Есента слага край на жегите, на опасността от топлинен удар, на невъзможността да заспиш от жега или опасността от обезводняване. Скоро ще дойде време за белите спортове и изобщо - зимата идва, ура! Има обаче едно лятно занимание, което е желателно да практикуваш и през зимата, а именно - пиенето на вода. Хидратацията е важна не само в топлото, но и в по-студеното време. Дори и при минусови температури навън ние продължаваме да губим вода чрез потта и порите на кожата. Ходенето на сауна и карането на ски само ускоряват загубите на вода, но ние като че ли нямаме навика да мислим за ползите от пиене на вода и когато по-хладните есенни дни настъпват. Ето как да се подсещаш по-често да пиеш вода през зимата, за да имаш активен метаболизъм, хидратирана кожа и енергия за всички любими зимни неща - от четене на книга пред камината до каране на сноуборд в Родопите

Топла вода с лимон

Ползата от пиене на вода с лимон и мед сутрин на гладно са разисквани много пъти. Приемането на една такава обогатена с полезни вещества чаша вода сутрин, е идеален старт за деня. Хидратираш се след дългата нощ, приемаш алкални вещества, витамини и микроелементи, пречистваш тялото от токсините и ускоряваш метаболизма. Изпиването на една чаша сутрин след сън означава, че имаш вътрешна мотивация и си започнал да изпълняваш програмата за хидратиране през деня.

Дори досега да нямаш навик да си правиш топла вода с лимон, ползите от нея вероятно ще те убедят да изградиш такъв: водата с лимон подсилва имунната система, подобрява мозъчната функция, намалява възпаленията, подобрява хидратацията на кожата.

Чай с пчелен мед

Той е най-верният приятел на хидратацията през зимата. С негова помощ си набавяме течности по лесен и приятен начин, но ще е и още по-здравословно – заради полезните свойства на билките, които сме запарили. А когато към него добавим лъжица-две мед и малко лимон, си става просто перфектно.

Цитрусите също са естествен източник на вода

За правилната хидратация дана организма следва да броим не само чашите чиста вода, но и всичко, което има високо съдържание на вода - супа, чай и плодове.

Плодовете например, съдържат полезни вещества като витамини, минерални соли, вода, органични киселини, лесно усвоими въглехидрати и др. Зимата обаче, е особен период от време, в което както вече знаем, трябва да се хидратираме достатъчно. Затова и цитрусовите плодове излизат на преден план. Според MyFoodData, в студените месеци неоспоримият шампион при плодовете с най-високо съдържание на вода е грейпфрутът – цели 91%. Ябълките, тиквата, портокалите, сливите и ананасите пък съдържат над 85% вода, така че също са добър начин да останем хидратирани.

Супата е храна и за тялото, и за душата

Нищо не топли по-добре в студен ден от топла, дори леко подлютена, хубава супа. А и помага да се хидратираш по много приятен начин.

Вместо да се чудиш какво да сготвиш за вечеря през зимата, винаги дръж под ръка “комплект” зеленчуци за супа - няколко картофа, един хубав морков, червена и жълта чушка, глава лук. Сваряваш всичко, пасираш и готово - имаш хидратираща, вкусна, засищаща храна.

Не забравяй солта

Солта в умерени количества е изключително важна за поддържане на електролитния баланс в тялото. Тя, в комбинация с водата, изгражда огромна част от нашето тяло и ако я няма, мога да настъпят редица сериозни изменения.

На първо място, ако няма достатъчно сол, водата не се задържа в клетките, а се отделя по естествен път. На второ място, при липса на достатъчно соли някои от телесните функции не се изпълняват правилно. Именно липсата на сол е причина за халюцинациите в пустинята.

За да не се окажеш дехидратиран и обезсолен посред зима, не изключвай напълно солта от менюто си. Просто не надвишавай нормалните за деня 3-5 грама сол.