Shutterstock 1241913274 Min

Витамини и мултивитамини - как да се ориентираме правилно в хранителните добавки

17.08.2022 12:00 3 0

Витамините са нашето „оръжие“ за добър имунитет, защита срещу болестите, но също така са ключови и за нервната система, за кръвообразуването и кръвосъсирването. На теория всички знаем, че витамините са полезни. Още като деца ни учат колко е важно да се ядат плодове и зеленчуци, защото с тях “ще порастем”.

На практика обаче често забравяме колко наистина важни са витамините и какви чудеса вършат.

Нещо повече, често нямаме представа кой витамин реално каква полза носи на тялото. Е, сега ще припомним защо не бива да се забравя приемът на витамини и ще посочим само няколко от чудните свойства на отделните витамини.

Името им идва от латинската дума за живот – vita – и се появява още в началото на XX век.

Тогава се установява, че тези органични вещества влияят благотворно и отговарят за редица от най-важните функции в човешкия организъм и са дори още по-важни за бременни жени и активно спортуващите. Витамините са герой номер едно в поддръжката на имунитета – нашият щит срещу болестите, но са ключови и за нервната система, за кръвообразуването и кръвосъсирването.

Недостигът им пък веднага се усеща и може да донесе неприятности като главоболие, замайване, силна умора, разсеяност. Затова е от огромно значение да се подсещаме, че трябва ежедневно да приемаме витамини, за да може тялото - тази перфектно смазана машина, да продължава да ни служи вярно.

Витамин А е пръв приятел на зрението и кожата

Някои го наричат „Еликсира на младостта“ и това, както можеш да се досетиш, никак не е случайно. Той е от първостепенно значение при растежа, а при големите поема задачата да пази кожата здрава, еластична и красива като на холивудска звезда. Иначе не ще има розови страни… В същото време Витамин А работи в полза на зрение като на орел и топ концентрация, с която да отмятаме дневните си задачи с лекота.

А какво да кажем за Витамин В?

Под тази буквичка се крие цял комплекс от витамини, които са ключови за добрия метаболизъм в тялото, за гладкото функциониране на стомашно-чревния тракт и за правилното усвояване на разнообразните хранителни групи – протеини, въглехидрати, мазнини. Влияе благоприятно на чревната флора, чийто баланс е особено важен за общия тонус и кондиция. В допълнение Витамин В се грижи за нервната система и психиката, както и за тъканите на сърдечно-съдовата система. Накратко – този витамин е изключително ценен, за да се чувстваме бодри, здрави и спокойни.

Витамин В2 и В3 също са почти чудодейни

Те храбро се борят с „лошия“ холестерол в организма, подобряват кръвообращението, за да имаме свеж и младежки вид, и спомагат черния дроб - този филтър за вредни елементи в тялото, да си върши съвършено работата. Последното пък е невероятно важно за справяне с токсините, които волно или неволно поемаме.

Витамините от В-комплекса допринасят и за функционирането на червените кръвни клетки и за разграждането на въглехидратите, а сред тях попада и Витамин В9, по-познат като фолиева киселина, която е много важна за бременните жени заради свойството ѝ да обновява клетките. В9 предотвратява и увреждания на плода. Витамините от група В, освен всичко друго са лесни и вкусни за набавяне, защото ги откриваме в рибата, бобовите растения, зеленолистните зеленчуци, яйцата и млечните продукти.

А защо от известно време толкова се говори за Витамин D?

Tой е крайно необходим за имунната система, особено ако тя е изложена на заплахи отвън. За да сме спокойни, че имунитетът винаги ще се притече на помощ, независимо пред какви изпитания сме изправени, ни трябва именно Витамин D.

Разбира се, можем да продължим до безкрай с разясненията колко са важни витамините. Въпрос на лекарска преценка е да се реши дали да приемаме отделни витамини или мултивитамини под формата на хранителни добавки. Те обаче никога не биха могли да заместят разнообразното хранене на малки и големи, така че да се фокусираме върху разноцветна и разнообразна храна, да избираме рибата пред червеното месо и минералната вода пред подсладените сокове.

Минералната вода с витамини пък е чудесна алтернатива пред подсладените сокове, която освен натурална хидратация осигурява на тялото комплекс от витамини и минерали за тонус, имунитет и добро настроение.