Shutterstock 1641643684 Min

Биологична значимост на питейната водa

01.12.2022 12:00 10 0

Водата е основна материя на живия организъм - 75% от масата на тялото на децата, 60-65% от таза на хората в зряла възраст и 50% - на лицата в напреднала възраст. Във вода протичат всички жизнено важни биохимични и физиологични процеси в човешкото тяло - транспортът и обмяната на хранителните вещества, хормоните, ензимите, кислорода, клетъчното обновление, репродукцията, терморегулацията. Известен факт е, че без храна човек може да поддържа живот няколко седмици, но без вода - само няколко дни.

Как се постига воден баланс

В условия на умерен климат и ниска физическа активност, човек в зряла възраст губи дневно около 2,5 l вода: 1,5 l - като урина, 500 ml - при издишване и около 500 ml - с потта. Ясно е, че за поддържане на воден баланс, човек се нуждае от ежедневен прием на вода в зависимост от водните загуби. Около 300 ml вода се образува в организма при метаболитните процеси. Чрез консумираната твърда храна се приема около 800 – 1000 ml вода, останалата потребност от поне 1,5 – 2,0 l (6-8 чаши) постъпва в организма като питейна вода и напитки.

  • От какво зависи физиологичната потребност от вода

Индивидуалните потребности от вода варират в зависимост от пола, климата, мускулната натовареност, масата на тялото и са около 30 ml /kg телесна маса. При мъжете нуждите от вода са по-големи от тези при жените, поради различията в телесната маса и телесния състав. Хората с наднормено тегло се нуждаят от повече вода – 1 допълнителна чаша дневно на всеки 10 излишни килограма. През лятото, когато загубата на течности и минерали с потта е по-голяма, потребностите от вода също са по-високи. През зимата и ранната пролет, когато по нашите климато-географски ширини се консумират по-малко пресни зеленчуци и плодове (храни с високо водно съдържание), е необходимо  да се пие повече вода.

  • И още…

Кафето и алкохолът имат дехидратиращо действие (отнемат водата от клетките). Затова с всяко кафе е препоръчително да се приема по една чаша вода, а с алкохолните напитки - съответен „разредител” (най-добре – слабо минерализирана вода).

  • Диетите и приемът на вода

При диетични режими за контрол или редукция на теглото се увеличава нуждата на организма от вода. Разградните продукти на мастната обмяна (кетонови тела) са органични токсични вещества, които се екскретират (отделят) от тялото във водна среда - с урината през бъбреците и с потта през кожата. При недостатъчен прием на вода, тези отделителни функции са затруднени. Рефлекторно (по централно-мозъчен път) се потиска липолизата (разграждането на мазнините), за да се намали рискът от интоксикация, което от своя страна негативно повлиява резултата на съответната диетична програма за справяне с излишните килограми. Друга причина за силно занижената резултатност на диетотерапевтичните програми при недостатъчен прием на вода е обстоятелството, че понякога жаждата се бърка с потребност от храна. В действителност е точно обратно -  приемът на вода намалява усещането за глад. Причината е: Подава се сигнал към центъра на насищането в мозъка, че стомахът вече не е празен.

Препоръката на експертите по Хранене и диететика към лица със свръпхтегло и затлъстяване, имащи повишен апетит е, да изпиват чаша вода винаги, когато изпитват чувство на глад,  извън назначения им режим за приемите на храна.

  • Недостатъчният прием на вода

При недостатъчна консумация на вода и течности е налице риск от нарушаване функциите на нервната система (умора, главоболие, нарушена концентрация, намалена памет). Влошава се терморегулацията. Повишават се нивата (концентрациите) на различни метаболити в кръвта и клетките, съответно – риска от развитие на бъбречно-каменна и жлъчно-каменна болест, запек и др. Засилват се процесите на стареене. Нарушава се алкално-киселинното равновесие.

  • Жаждата

Информираният човек знае, че жажда се появява след като вече е настъпило обезводняване. Затова е препоръчително, да не се чака ожадняване, а да се пие вода редовно и на малки порции. Не се препоръчва изпиване на големи количества течности наведнъж, тъй като се затруднява работата на сърдечния мускул и на бъбреците. Повишен е рискът от покачване на кръвното налягане и нарушаване на отделителните функции (поява на отоци).

Препоръките на специалистите са, питейната вода да е с умерена температура (нито много студена, нито много гореща) и да се приема на малки порции през целия ден.

  • Вместо заключение - извод

Чистата, свежа и бликаща от недрата на земята ни вода –има неоценимо значение за живота на човека - за стимулиране на обменните процеси и контрол на теглото, за забавяне процесите на стареене, за поддържане  на добро здраве, за дълголетна умствена и физическа дееспособност.