Shutterstock 1902550180 Min

Какво трябва да знаем за холестерола?

05.01.2023 12:00 10 0

Холестеролът има по-скоро “лоша” слава. Той всъщност е изключително важен, за да функционира организмът ни правилно. Тялото винаги произвежда холестерол (независимо как се храним), тъй като той е основна градивна единица за клетките и за хормони като естроген, тестостерон и кортизол. Също така участва в клетъчните мембрани и се синтезира в повечето тъкани. Холестеролът е важен и за синтеза на витамин D и жлъчните киселини (сокове), които имат роля в храносмилането на мазнините. 

При проблем в тялото, черният дроб произвежда повече холестерол, за да помогне на тялото да се справи с проблеми като възпаление, стрес, хормонални дисбаланси. Възпалението всъщност е една от основните причини за повишено производство на холестерол. Тоест когато видим повишени нива на холестерол, това може да е индикатор за възпаление в тялото и е сигнал да търсим проблема.   

Има различни видове холестерол - нека ги разгледаме. Най-разпространени са “добрият” (HDL) и “лошият” (LDL).  Повечето хора са виждали тези символи. Холестеролът в кръвта се транспортира чрез “липопротеини”.   

- HDL всъщност е “липопротеин с висока плътност”, често наричан “добър холестерол”. Неговата роля е да пренася холестерола до черния дроб, където той се разгражда и отделя.   

- LDL е “липопротеин с ниска плътност”, често наричан “лош холестерол”. Най-вече защото може да стеснява артериите, което увеличава риска от заболявания (като атеросклероза). По-голяма част от холестерола в кръвта се пренася от LDL. Неговата роля е да транспортира холестерола до клетките (от черния дроб), за да се използва при производство на хормони и жлъчни киселини (соли). Когато LDL  е висок това ознчава, че процесите в тялото са започнали да не протичат добре и правилно. Високият LDL е всъщност предупредителен знак.   

VLDL е съкращение, което означава “липопротеин с много ниска плътност”. Той се синтезира в черния дроб и пренася триглицериди в цялото тяло.   

Триглицеридите се използват за производство на енергия. Те могат да се съхраняват в мастните клетки и да се освободят, когато е необходимо.  Високите нива на триглицериди и VLDL може да се причини от прекомерна консумация на въглехидрати. Високите триглицериди се свързват с натрупване на отлагания в артериите, както и с метаболитен синдром.  Холестеролът всъщност е молекула на мазнините. Масово се смята, че холестеролът запушва артериите и това води до сърдечен удар, но всъщност повечето хора, които страдат от инфаркт, имат нормални нива холестерол.   

Когато сме стресирани или преживяваме нещо, тялото повишава холестерола като защитна реакция. Стресът намалява магнезия в клетките, което също води до увеличаване на холестерола само по себе си (магнезият регулира ензима, който създава холестерол).   

Какво се случва в тялото?  

Холестеролът се преобразува в хормони (като прегненолон, DHEA  и други), но за да се случи това има нужда от активната форма на витамин А (ретинол, не бета-каротин) и хормона на щитовидната жлеза.   

С времето обаче тялото губи способност да преобразува бета каротин в активната форма на витамин А - ретинол.   Интересен факт е, че в миналото високият холестерол е бил възприеман като намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и се е лекувал с прием на щитовиден хормон.   

Проблем възниква, когато тялото не успява да произвежда хормони. А когато холестеролът се задържи дълго в кръвта, той се окислява. LDL протеините например (които пренасят холестерол) се повреждат от окисляването, това води до плака, след това разкъсване на тази плака и след това сърдечен удар.   

А какво може да причини окисляването?  

Едни от най-рисковите фактори са: 

 • - метаболитен синдром 
 • - прием на трансмазнини 
 • - токсини 
 • - пушене 
 • - диабет (или по-точно лош контрол на диабет) 
 • - твърде високи нива на стрес
 • Какво може да направим? 

Противно на вярването, не е нужно да спираме животинските продукти. Холестеролът е молекула на мазнините. Много хора си мислят, че трябва да спрат да консумират животински продукти, ако той е “висок”. При животинските продуктите всъщност просто тази молекула е “свободен холестерол”.   

Важно е да се приемат храни, които съдържат активния витамин А - ретинол. Такива са яйца, черен дроб, млечни продукти, но от пасищно отглеждани животни, за да са качествени.  

Храни, богати на витамин К2 - отново яйца, черен дроб и млечни продукти от пасищно отглеждани животни. Витамин К2 е отговорен за разпределянето на калций (съответно предотвратява натрупването на калций).   

Важно е:  

 • - да присъстват храни, богати на калций като портокали, банани, кайсии, сушени стафиди, фурми, сини сливи, спанак, картофи (сладки и обикновени), броколи и други 
 • - да присъстват храни, богати на магнезий - авокадо, ядки като бадеми, кашу, бразилски орех, ленено семе, чия, тиквено семе, варива, черен шоколад, зеленолистни и други 
 • - намаляване на стреса 
 • - подобряване на функцията на щитовидната жлеза, включително достатъчно протеини и въглехидрати, както и минерали като калий    

Дехидратацията увеличава холестерола. Именно поради тази причина е важно да се фокусираме върху приема на качествена вода! Такава е например Devin Изворна, която е природно чиста вода!