Shutterstock 1659984904 Min

Хранене и начин на живот при инсулинова резистентност

19.01.2023 12:00 30 0

Инсулинът е хормон, произведен от панкреаса. Основната му роля е да управлява как тялото използва глюкозата (захарта) за енергия. Когато нивата на кръвната захар се повишат след хранене, панкреасът освобождава инсулин, за да помогне на клетките на тялото да абсорбират глюкозата. Черният дроб може да съхранява глюкоза под формата на гликоген за бъдеща употреба. Когато нивата на кръвната захар в тялото са ниски, панкреасът отделя хормон, наречен глюкагон. Той дава сигнал на черния дроб да преобразува гликогена обратно в глюкоза, което води до повишаване на кръвната захар. В тялото винаги има малки количества инсулин.

Какво е инсулинова резистентност ? 

Инсулиновата резистентност възниква, когато инсулинът се освобождава от панкреаса, но клетките не реагират правилно на присъствието му. Представете си, че инсулинът трябва да подаде ръка на глюкозата, за да я въведе в клетката. Когато този механизъм се повреди, в тялото има нужния инсулин, има и нужната глюкоза, но тя не може да постъпи в клетката, за да се преработи в енергия. Това нарушава баланса на кръвната захар – тя остава висока, защото циркулира в кръвта, вместо да попадне в клетките, където да се използва по предназначение. 

Някои рискови фактори за развитие на инсулинова резистентност:

 • 1. Нездравословно хранене 
 • 2. Липса на физическа активност 
 • 3. Сънна апнея 
 • 4. Наднормено тегло 
 • 5. Прием на някои лекарства като стероиди и антидепресанти 
 • 6. Някои заболявания като Кушинг и Синдром на поликистозните яйчници 
 • 7. Недостиг на витамини и минерали 
 • 8. Тютюнопушене 
 • 9. Висока консумация на алкохол 
 • 10. Фамилна обремененост с диабет
 •  

Хранене при инсулинова резистентност 

В последното десетилетие се правят много проучвания по темата кое е най-подходящото хранене при инсулинова резистентност. Има различни варианти, а проучванията продължават, тъй като науката не е достигнала до заключение.  

1. Консумирайте сезонна храна! Храната е информацията, която контролира експресията на гени, хормони и метаболизъм. Важно е храната да е сезонна, разнообразна и максимално свежа и качествена!  

2. Избягвайте подсладители. В това число влизат захар, аспартам, сукралоза, фруктоза, а дори и захарните алкохоли като ксилитол и малтитол, тъй като те могат да допринесат за забавяне на метаболизма.  

3. Контрол на възпалителните процеси. Рафинираните мазнини всъщност имат най-голям принос за възпалението. Те повишават нивата на инсулин и включват гени, които водят до хронично възпаление, лош контрол на кръвната захар и хронични заболявания. Освен премахване на така наречените възпалителни храни, обърнете внимание на чувствителността към храни или алергиите към тях, ако имате такива, за да контролирате добре нивата на възпалението. 

4. Увеличете богатите на фибри храни. Проучванията показват, че храните с високо съдържание на фибри могат да бъдат ефективни за понижаване на кръвната захар. Фибрите забавят усвояването на захарта  

5. Кетогенна диета. Много учени твърдят, че тайната е в кетогенната диета. Тялото може да използва захарта за производство на енергия, но може също толкова лесно (а някои казват и по-добре) да произвежда енергия и от мазнините. Кето храненето се състои предимно от мазнини. Когато захарта и въглехидратите се изключат, тялото започва да работи на кетони. То произвежда по-малко инсулин, тъй като има много по-малко глюкоза.  

Кето диетата, разбира се, може да има и негативни ефекти, така че винаги се консултирайте с лекар.  

Основни фактори, освен храната са физическата активност и сънят. Много проучвания потвърждават, че съществува пряка връзка между заседналия начин на живот и повишения риск от инсулинова резистентност.  

Достатъчно количество сън също е ключово. Само една нощ с липсва на сън може да постави тялото в състояние на инсулинова резистентност. Сънят трябва да е основен приоритет за нормализиране нивата на инсулин.  

Хранителни добавки при инсулинова резистентност 

Има хранителни вещества и билки, които  могат да помогнат за понижаване на кръвната захар и да подобрят чувствителността към инсулин  

 • - Берберин 
 • - Хром 
 • - Канела 
 • - Ресвератрол  
 • - Магнезий 
 • - Gymnema sylvestre 
 • - Алфа липоева киселина  

И не на последно място по важност е водата - хидратацията на клетките е важна за метаболитните отговори към хормони. Така че не пропускайте да приемате достатъчни количества качествена вода!