Shutterstock 530528140 Min

Диабетът – какво трябва да знаеш

24.06.2022 12:00 9 0

Грижата за здравето трябва да бъде приоритет за абсолютно всеки човек, но лошото е, че в модерното динамично ежедневие сякаш това се забравя относително лесно. Има обаче заболявания, които са хронични и трудно би могъл да се опазиш от тях, още повече и ако ти е заложено да те застигнат. Но и при тях има какво да се направи… понякога.

Има заболявания, от които можеш да стоиш далеч, когато обръщаш внимание на здравето си – и физическото, и психическото. Стресът например може да доведе до депресия, колебания в паметта, поява на екземи по кожата, както и сърдечни проблеми. И все пак, колкото и да е трудно, можеш да контролираш стреса, за да не се стига до тези неприятни последствия.

Диабет

Според Световната здравна организация (СЗО), заболяването се проявява, когато панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин (хормон, който регулира кръвното налягане). Или пък, когато инсулинът е в напълно достатъчни количества, но организмът не може да го усвои ефективно.

Повишената кръвна захар е изключително опасна за тялото, защото с времето може да навреди сериозно на организма. Най-вече на нервната система и кръвоносните съдове. Увредени могат да бъдат също бъбреците и зрението.

И за да не си мислиш, че диабетът е шега работа, идва неприятната статистика. По данни на СЗО през 2019 г. именно диабетът е бил директната причина за смъртта на милион и половина души.

Ако апетитът и жаждата ти са се увеличи, това може да бъде симптом за диабет. Загубата на тегло, замъгленото зрение и честото уриниране – също. За отличителен симптом при мъжете може да се счита еректилната дисфункция. Докато при жените инфекциите на уринарния тракт и сухата и сърбяща кожа.

Видовете

Диабет тип 1 засяга най-често децата и тинейджърите, но и възрастните също не са застраховани. Най-честата причина за появата му е недостатъчното производство на инсулин.

За съжаление, към момента лекарите и учените не знаят какво точно кара имунната система да атакува и унищожава бета-клетките в панкреаса, отговорни за производството на инсулин. Сред хипотезите са, че роля могат да играят гените или пък вирус, който е отключил атаката на имунната система.

Диабет тип 2 е по-разпространен сред възрастните хора и при него проблемът идва от неефективното усвояване на инсулина. Наднорменото тегло и липсата на физическа активност са ключови фактори при развитието на диабет тип 2.

Лошото при него е, че симптомите, които в голяма степен се припокриват при двата типа диабет, не са чак толкова ясни и отчетливи. А това води до по-късното диагностициране, когато вредите върху организма са вече нанесени.

Гестационният диабет не е чак толкова известен, защото засяга  бременните жени. Проблемът е в променящите се хормони и че плацентата произвежда такива, които правят клетките на бременната жена чувствителни към инсулина. Което пък води до повишаване на кръвната захар.

Гестационният диабет повишава риска от усложнения по време на бременността и раждането. Към него по-предразположени са жените с наднормено тегло и тези, които повишават килограмите си драстично по време на бременност.

Какво може да се направи

Когато говорим за гени и фактори, които медицината все още не може да си обясни, естествено, няма какво да се направи. Но при диабет тип 2 има неща, които са изцяло в твоите ръце.

Физическата активност е от основно значение, както и контролирането на теглото. Начинът на хранене също е от значение. Той трябва да бъде балансиран и да се избягват наситените мазнини и захарта. Тютюнопушенето е враг на здравето по ред причини, а в случая повишава риска от развитието на диабет тип 2.

Използвани източници:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

https://www.healthline.com/health/diabetes#risk-factors