3 Prichini Da Pravish Kardio2 Min Min (1)

3 причини да правиш кардио тренировка всяка седмица

20.06.2022 12:00 6 0

Повечето трениращи (а и не само те) са чували, че трябва да включат кардио тренировка в седмичния си тренировъчен план, но не го правят, защото си казват:

„Аз ходя много пеша, затова нямам нужда от кардио.“

„Качвам се пеша по-стълбите, вместо кардио.“

„Върша много домакинска/друга физическа работа, затова не ми е нужно кардио.“

Познато ли ти е?

Ако и ти смяташ, че правиш кардио, докато вършиш гореизброените дейности, за съжаление ще те разочароваме. Защото това не е кардио тренировка.

#1 ПРИЧИНА да правиш кардио тренировка всяка седмица

И така, ако досега си си мислил, че правиш кардио, докато се разхождаш или вършиш домакинската си работа, то ето ти и първата причина да включиш тази тренировка в седмичния си план - за да спреш да се заблуждаваш.

Кога кардиото е наистина кардио?

Кардио тренировка е тази, която отговаря на две важни условия:

1-во: Тренировката трябва да води до ускоряване на сърдечния ритъм и дихателната честота;

2-ро: Продължителността на ускорения сърдечен ритъм трябва да е за поне 20 минути.

Ето защо качването по стълбите до 4-тия етаж, макар че е ускорило пулса ти и те е накарало да се задъхаш, не е кардио – защото е с кратка продължителност.

Само тренировки, които изпълняват тези два критерия, могат да се нарекат Кардио.

#2 ПРИЧИНА да правиш кардио тренировка всяка седмица

Кардио тренировката ще помогне както на хората, които целят отслабване, така и на тези, които искат да натрупат мускулна маса.

За хората, които искат да отслабнат – факт е, че кардио тренировките спомагат за изгарянето на калории. Добре е да се прави поне 3 пъти в седмицата, като може да разнообразяваш с различни видове кардио – танци, джогинг, кростренажор и други. Но да не забравяме, че за отслабването е важен и хранителният режим, освен редовната физическа активност.

За тези, които искат да натрупат мускулна маса, е добре да знаят, че кардиото може да увеличи ефекта на силовите тренировки с тежести. Разбира се, важно е и как се изпълняват тренировките и колко често. Затова най-добре е да се консултираш с персонален треньор, който ще те насочи спрямо личните ти цели.

#3 ПРИЧИНА да правиш кардио тренировка всяка седмица

Кардио тренировката спомага за здравето, като предизвиква сърцето да даде максимума от себе си и по този начин подобрява функционирането му. Освен това, кардио упражненията спомагат и за работата на белите дробове и кръвоносната система.

Световната Здравна Организация препоръчва да се правят по 150 минути седмично упражнения с умерена физическа активност или 75 минути седмично упражнения с висока интензивност.

И т.като ЗДРАВЕТО е най-важната причина да правиш кардио тренировка всяка седмица, ще разгледаме по-подробно положителните ефекти, които ще ти донесе.

- Положителен ефект върху работата на сърцето в дългосрочен план. Т.е. с всяка следваща кардио тренировка, сърцето става по-силно и за снабдяването на тялото с кръв са му нужни все по-малко усилия.

- Спомага за понижаване на кръвното налягане и изчистване на холестерола в кръвта.

- Регулира кръвната захар. Редовните физически активности регулират нивата на инсулина и понижават кръвната захар.

- Подобрява съня. Проучвания сочат, че аеробните упражнения, към които спадат и кардио тренировките, подобряват съня. А през деня трениращите се чувстват бодри и отпочинали.

- Засилва имунитета. Проучване на университета Пенсилвания в САЩ доказва, че благодарение на редовно трениране, започват да се образуват в кръвта антитела, наречени имуноглобулини. Така в крайна сметка се повишава имунитета.

- Намаляване на стреса в тялото. Същото това проучване в Пенсилвания, показва, че редовните тренировки намаляват нивата на кортизол в кръвта.

- Друго проучване показва, че кардио упражненията подобряват паметта и подпомагат забавянето на стареенето на мозъка.  Т.като след 30 годишна възраст в мозъка спират да се образуват нови клетки и реално започва процес на загуба на тъкан, аеробните упражнения (към които е кардио тренировката) спомагат за забавянето на този процес.

И не забравяй - когато започваш нова тренировка, било то кардио, било то друг тип физическа активност, то най-важно е да си поставиш адекватни цели спрямо физическата ти подготовка и здравословно състояние.

Ако имаш здравословни проблеми или съмнения за такива, преди да започнеш да тренираш, се консултирай с лекар.