Shutterstock 685738177 Min

Пет типа приятели, с които да направиш супер тренировка

13.06.2022 12:00 4 0

В почти всички тренировъчни планове на спортуващия се препоръчва да сменя темпото, терена, наклона, да ползва различни техники и уреди, за да предизвиква себе си. Начинанието може да бъде още по-успешно, ако спортуващият тренира с приятел или партньор.

Не е нужно да имаш диплома от НСА, за да ти е ясно, че ефектът от еднотипните продължителни тренировки не продължава дълго време.

Да кажем, че си бегач. Естествено – сериозен: не пропускаш нито едно от кросчетата си през седмицата. Затова пък всеки път е като предния и като по-предния – бягаш с едно и също темпо, бягаш с едни и същи маратонки, по същия маршрут… И колкото и да си сериозен (а нали се разбрахме, че си), в един момент ще спреш да се развиваш като бегач. Защото си се вкарал – при това напълно сам и доброволно – в монотонен непрогресивен коловоз.

Ето защо, в почти всички тренировъчни планове на спортуващия се препоръчва да сменя темпото, да променя терена, наклона, да ползва различни техники и уреди. Да предизвиква себе си. Можеш да го направиш успешно, само ако тренираш с приятел или партньор. Иначе много лесно ще се самосаботираш, хората сме добри в това.

Да, всеки в залата знае, че вглъбеното мълчаливо самостоятелно тичане например изгражда характер, техника, прецизност. Но пак на всеки му е ясно, че тренирането с партньор ни кара да се представим по начин, по който, ако сме сами, не бихме.

Казано по друг начин, на терена излиза съревнованието – един по-скоро социален и психологически фактор, който обаче действа безотказно върху спортните резултати.

Мотиваторът

Нищо не ти пречи при подбора на приятел за тренировки да подходиш като при обувките за спорт – избираш правилните според предназначението им. Хубаво е да имаш в запас и няколко партньори, с които да тренираш по различен начин.

Знаеш, случва се да нямаш мотивация. Точно тогава ти трябва този тип, който не само знае какво искаш да чуеш, но и знае как да ти го каже – защото говори твоя език.

Железният

Факт, понякога и ти (точно като нас) си голямо мрънкало. Но тук е Железният, който ще ти каже: „Стига си циврил! Хващай се за работа!“ Това е твоят човек, когато се нуждаеш от един ритник отзад. Незаменим е също преди тренировка, при дълги изпитания и при всяка спортна дейност, която включва максимум усилия. До края на тренировката вече ще го мразиш, но и ще се чудиш как досега си тренирал без него.

Бойният другар

Ако вече си се потил с някого, докато катерите баира на 35 градуса, или пък задната гума и на двама ви е поднасяла на един и същ завой, вероятно с този твой приятел знаете доста един за друг. Споделеното страдание в такива моменти кара хората да свалят и гарда си – ето, виждали сте се в доста кофти моменти. Затова и можеш да му довериш не само несгодите и битките, но и тайните. Нищо чудно доверието да е взаимно. И да го викнеш с теб на първите тренировки след дълъг застой на дивана. Човек от бойните си другари не се срамува.

Адвокатът на дявола

Очаквано, този приятел ще те пази от самия теб. С доста критичен поглед, той все задава въпроси, единият от които винаги е от сорта „мислил ли си, че може би – само може би – това не е добра идея…“

Надушва и проблемите, още преди да са се появили, независимо дали говорим за контузия, или за слаби места в хранителния ти режим. Е, невинаги ще ти харесва какво ще ти казва, но хайде, знаеш, че имаш нужда от този здрав разум.

Господин „Да, естествено!“

Пълна противоположност на Адвоката на дявола. Тук винаги ще чуваш: „Страшна идея, кога ще го направим?“ И никоя тренировка няма да е достатъчно откачена, и никоя гонка или съревнование няма да е твърде екстремно. „50х50 м плуване на рождения ти ден? Давай хронометъра…“, „За първи път на триатлон? Къде трябва да се запишем…“ Ето такъв човек ще те накара да си по-смел в тренировките, отколкото ако си сам.

А когато кажеш „Да, естествено!“, много по-лесно е да стъпиш извън зоната си на комфорт, извън собствената си матрица и извън липсата на прогрес. И не забравяй да пиеш вода, винаги когато се предизвикваш – тялото ти го иска.

Ти кой от изброените типове приятели си? :)