Shutterstock 1869555469 Min

Разсъни се за 10 минути

30.06.2022 09:00 7 0

Добрата стара поговорка гласи, че денят се познава от сутринта. Някои гурута в областта на продуктивността като Джеф Сандърс също съветват да ставаш рано, защото така ще имаш повече време да свършиш всичко, което си си наумил.

Ставането в пет сутринта обаче не е за всеки, защото изисква и ранно лягане. А и като цяло си е сложна работа, защото изисква много прецизно пренареждане на графика. Нещо, което трудно се постига в иначе натовареното ежедневие.

Но понякога не е нужно да навиваш алармата с няколко часа по-рано, за да си по-продуктивен. А не е, защото само за 10 минути можеш да се разсъниш, да повдигнеш тонуса си и да атакуваш всички належащи ангажименти.

Промени навиците

Никак не е случаен фактът, че си навил алармата за 7 сутринта. Просто трябва да станеш, когато тя звънне за първи път, а не да я отлагаш, печелейки още 5-10 минути под завивките. Всички знаем, че никой не се е наспал за това „спечелено“ време.

Не е изключено, когато изключиш алармата още след първото позвъняване, да се чувстваш уморен. Всъщност, много хора изпитват умора след като са станали, което е странно, защото допреди малко са почивали. Но този факт може да се дължи на много неща, които нямат нищо общо с изморяването.

Дехидратацията е едно от тях. Ето защо точно както прави Новак Джокович, трябва да пиеш вода веднага след ставане. Една чаша е достатъчна, за да заработи организмът както трябва.

Може и да звучи странно, но кафето сутрин не е най-добрият начин да започнеш деня си. То ти дава ударна доза енергия, която обаче се изпарява след няколко часа и отново се чувстваш като сдъвкан. Което води до още една чаша и още една чаша, и така до безкрай.

Въпреки че отдавна се тръби, че закуската е най-важното хранене за деня, много хора допускат големи грешки с нея. Или я пропускат като цяло, или пък приемат тежки неща, които затрудняват храносмилането и целия организъм. Да, закуската е важна, но трябва да бъде лека и пълноценна.

Къпането преди работа може и да звучи странно, но един бърз хладен душ ще подобри кръвообращението в тялото ти и ще те разсъни за нула време.

Започни с упражнения

Точно 10 са минутите, необходими ти за да направиш някои базови упражнения, с които да се разсъниш и да започнеш деня с отскок. Като те, разбира се, не изключват нещата, които прочете по-горе.

Всеки, който е правил съвсем прости упражнения като лицеви опори, високо повдигане на коленете, бързи клекове или подскоци с пляскане на ръце над главата, ще ти каже, че едва 30 секунди от всяко упражнение са достатъчни, за да се тонизираш и забравиш, че ти се спи.

Хубавото на изброените дейности е, че не изискват никаква екипировка и могат да бъдат направени буквално навсякъде – в спалнята, в коридора, в хола, на терасата, че даже и в банята, ако има достатъчно място. И така в рамките на 10 минути и няколко повторения ще си готов за предизвикателствата на деня.

Още по-добре ще е, ако за същите 10 минути решиш да направиш една бърза разходка в квартала, потичаш или покараш колело. Всъщност 10 минути може и да ти се струват малко, но правилно използвани са повече от достатъчни.

В интернет лесно да намериш и видеа на фитнес инфлуенсъри като Памела Райф, Моника Ларсен или Мади за бързи 10-минутни тренировки, които са идеални за добър и продуктивен старт на деня.

Използвани източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-energy-in-the-morning#avoiding-stimulants

https://www.healthline.com/health/morning-fatigue-remedies