Shutterstock 1615204729 Min

Спортът за по-добър сън през нощта

15.06.2022 12:00 4 0

Да ти напомняме ли, че в днешното динамично и задъхано ежедневие, в което и ти, и ние живеем, много често се оказваш твърде натоварен от стреса и напрежението. Комбинацията от проблеми в работа, задължения в домакинството и липса на миг почивка влияе както на физическото, така и на психическото ти състояние.

Често първата жертва на стреса се оказва сънят ти. Именно продължителните периоди, в които си напрегнат като изпъната струна, могат да доведат до дълготрайни проблеми със съня и състояния, при които дори и да си изморен до капване, не можеш да мигнеш и се въртиш тревожно из леглото.

За щастие има немалко възможности, които да са ти в помощ за излизане от този неприятен омагьосан кръг и вредното за здравето безсъние.

Без съмнение спортът е един от най-добрите начини да се върнеш към сладкото отпускане върху възглавницата и приятните сънища през нощта и има пряка връзка с това да ускориш времето за заспиване и да намалиш или напълно да премахнеш събужданията нощем. Физически активните хора просто спят по-добре в сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот. 

Това твърдение се подкрепя от разнообразни изследвания, които се провеждат от десетилетия. Например едно проучване, публикувано още през 2003 г. в журнала Sleep Health, показва, че 52 на сто от всички респонденти правят упражнения поне три пъти седмично, докато 24 на сто – по-малко от веднъж. Оказва се, че втората група анкетирани са склонни да спят по-малко от шест часа на денонощие, но и имат по-лошо качество на съня, често страдат от безсъние, сънна апнея или от синдрома на неспокойните крака, който се изразява в неконтролируемо движение на краката по време на сън, тикове и крампи от мускулните съкращения.

Подобни са резултатите от сходно изследване от 2013 г. на американската National Sleep Foundation – една от най-големите неправителствени организации в света, която се занимава подробно с този проблем.Резултатите от тяхното проучване показват, че между 76 и 83% от хората във възрастта от 20 до 60 години, които се занимават с леки, умерени или динамични упражнения, имат перфектно качество на съня. За нетрениращите тези цифри спадат до 56%, което отново потвърждава колко важна е физическата активност.

Затова именно спортът е онова нещо, което ти липсва, за да имаш здравословен и пълноценен сън.

И докато вече си въоръжен с тези знания, нека да поясним, че има значение кога точно правиш своите тренировки и на какво да наблегнеш. Вземи предвид, че:

- Натоварванията късно вечер биха могли да не повлияят добре, тъй като динамичната физическа активност води до освобождаване на ендорфин и адреналин, а нервната система остава в активен режим до 3-4 часа след края на тренировката. Така дори и да се чувстваш изтощен, тялото ти просто няма да бъде готово да заспи.

- Най-добрият вариант е да спортуваш сутрин или през деня, когато можеш да се възползваш по най-добрия начин от отделените след тренировка хормони в тялото ти, които ще ти помогнат да се чувстваш осезаемо по-активен и жизнен чак до вечерта.

- Не е задължително да тренираш нещо супер динамично и натоварващо, за да подобриш съня си. 

Същото важи и за всякакви упражнения, свързани с разтягане, стречинг или повишаване мобилността на тялото. Йогата например от хилядолетия действа като доказано средство за отпускане и релакс на тялото, като помага за намаляване високото кръвно, както и на нивата на стресовия хормон кортизол.

Така с малко повече и то доста приятни усилия би могъл да победиш неприятното влияние на стреса и да го пратиш в миналото. И така ще си сигурен, че вечер ще се отпуснеш блажено в завивките.

Източници:

https://www.sleephealthjournal.org/article/S2352-7218(19)30105-6/fulltext

https://www.sleepfoundation.org/professionals/sleep-americar-polls/2013-exercise-and-sleep