Спортуването няма възраст (най-подходящите упражнения, когато си на 20, 30, 40, 50, 60) 1
Спортуването няма възраст (най-подходящите упражнения, когато си на 20, 30, 40, 50, 60) 2
Спортуването няма възраст (най-подходящите упражнения, когато си на 20, 30, 40, 50, 60) 3

Спортуването няма възраст (най-подходящите упражнения, когато си на 20, 30, 40, 50, 60)

15.04.2022 12:00 8 0

Спортът е здраве – банално, но вярно. Но здравето ти, когато си на 20 и когато... вече не си на 20, зависи от съвсем различни неща. Затова и трябва да ти е ясно, че тренировките, които са работели, когато си бил млад и зелен, няма да свършат работа, когато си в златните си години.
Ето как да тренираш в зависимост от възрастта си – за най-добри резултати (и за да избегнеш травми) се консултирай с треньор.

На 20

Годините, в които можеш да си позволиш всичко, включително и да злоупотребяваш с тялото си. Безсънни нощи, бърза храна, партита и фитнес - когато си в настроение. За последното експертите препоръчват да наблегнеш основно на силови упражнения и вдигане на тежести. Така не само ще оформиш мускулите, но и ще се погрижиш за плътността на костите – тема, която едва ли те вълнува на 20, но след още толкова ще си благодарен, че остеопорозата не те касае.

Колко често: Три пъти в седмицата. В останалите дни може лесни аеробни упражнения като бягане или просто ходене.

На 30

Преминал си първите три десетилетия от живота, което значи, че метаболизмът ти работи с 1-2% по-слабо от преди. Прибави към това и вероятността вече да имаш семейство, и съвсем лесно може да загубиш тренинг и да намериш причини да отложиш спортуването.

Фитнес експертите знаят, че на това може да се противопоставиш само с добра организация и по-усилени тренировки. Заради ограниченото време най-добре да избираш програми, които комбинират упражнения за цялото тяло, и да редуваш кардио със силови тренировки с един ден почивка в седмицата.

Колко често: Четири пъти в седмицата + още два само кардио.

На 40

Забавен метаболизъм, хормонални промени, силата на гравитация – това е десетилетието, в което най-ясно усещаш, че тялото ти вече не работи по същия начин. Както казват лекарите, в тази възраст тренировките са форма на превантивно лечение срещу често срещани „врагове“ като високо кръвно налягане и диабет. Към силовите тренировки с тежести и кардиото е важно да добавиш и упражнения за гъвкавост заради ставите.

Колко често: Тежести три пъти в седмицата + 45 минути кардио пет пъти в седмицата

На 50 и 60

В тези десетилетия заниманията със спорт не са, за да се сдобиеш с тялото на мечтите си, а за да му помогнеш да работи по възможно най-добрия начин. Кардио упражненията са важни заради здравето на сърцето, а сериозните загрявки преди всеки вид тренировка и стречинга след тях – ключови, за да избегнеш травми и да събудиш сухожилията.

Колко често: Четири до шест пъти кардио в седмицата + силови тренировки според препоръките на фитнес инструктор

 

Източници:

https://www.oprah.com/

news24.com

https://legionathletics.com/