Shutterstock 1554984911 Min

Има ли калории в газираната вода, вреди ли на зъбите и още важни отговори

07.03.2022 12:00 21 0

Газираната натурална минерална вода не съдържа калории и захар, което я прави също толкова полезна за здравето, колкото и негазираната

Какво е отношението ви към газираната вода? В групата на безалкохолните напитки ли я поставяте или в групата на утоляващата жаждата вода? Според Natural Source Waters Assocation (NSWA), британското сдружение на производителите и вносителите на натурални води, газираната вода продължава да бъде свързвана с известно объркване. „Митовете“ около нея се отнасят предимно до нейния „произход“ и ефекта върху здравето. Кои са те?

Как се прави газирана вода?
Газираната водата може да бъде естествено газирана или с добавена карбонизация. Естествено газираната обикновено идва от региони с вулканична активност в миналото. Охладената магма отделя въглеродна киселина дълбоко в земните недра, която след това прониква в някои естествени минерални води. В исторически план газираната вода е била високо ценена заради минералното си съдържание и освежаващ вкус. За да се постигне същият ефект с негазираните натурални минерални води, към тях се добавя въглероден диоксид.

Какви са ползите от газираната вода?
Някои минерални води представляват ценен източник на магнезий и калций, като помагат за покриване на дневните норми за прием на тези хранителни вещества, сочат направени в Канада изследвания. Количеството на намиращия се в някои газирани води естествен минерал натрий варира в зависимост от геологията на земните недра. ЕС и Великобритания определят максимална горна граница за натрий в бутилирана вода, която е 200mg/l. Важно е да се отбележи, че повечето натурални минерални води са под тази граница. Независимо дали е обикновена или газирана, натуралната минерална вода не съдържа калории или захар. В този смисъл сред потребителите съществува известно объркване. Според проучване на NSWA близо 10% от анкетираните погрешно смятат, че газираната минерална вода съдържа захар и съответно калории.

Здравето на зъбите
Що се отнася до денталното здраве, натуралната вода (газирана или негазирана) е най-добрият възможен избор за хидратация. Някои газирани води имат по-ниско рН от негазираните. Напитките с ниски стойности на pH, под 6, водят до по-силна ерозия в сравнение с тези с неутрално или алкално рН. Според проучване на факултета по стоматология на Университета в Бирмингам , дори и този по-висок ерозионен ефект е сто пъти по-малък от характерния за безалкохолните напитки.

Костна плътност
Все още твърденията в подкрепа на мнението, че газираната вода може да доведе до намаляване на костната минерална плътност, не са научно потвърдени.

Води ли до напълняване?
Според някои проучвания газираната вода може да доведе до повишаване на хормона на глада, наречен грелин. Принципно, когато нивата му са по-високи, усещаме повече глад, което индиректно би довело до наддаване на тегло. Досега няма окончателни научни факти за този ефект на газираната вода върху човешкия организъм.

За какво да внимаваме?
При водите с добавен въглероден диоксид трябва да обърнем специално внимание на етикета, за да сме сигурни, че газираната вода, която купуваме, е натурална минерална или изворна вода. Често на пазара има газирани води, които са трапезни и не носят добавената стойност, която имат минералите и елементите в натуралните минерални води. Каква газирана вода ще си купим е въпрос на лично предпочитание, но е хубаво да бъдем добре информирани какъв продукт избираме за себе си и за своите близки, както и да четем внимателно етикетите, преди да решим.

След като се насладите на вкуса и балончетата на натуралната газирана вода, не забравяйте да изхвърлите отговорно и с мисъл за околната среда пластмасовата бутилка в контейнера за рециклиране. PET е най-рециклираната пластмасова опаковка в Европа, която подлежи на 100% преработка чрез специален процес.