Shutterstock 127827509 Min

Как да направим хранилка за птици с еко материали

14.03.2022 12:00 22 0

С подръчни материали и шепа ядки можем да помогнем на птичките да преживеят по-леко зимата

В месеците от октомври до април на птичките им е много трудно да намират храна. Принуждават се да кълват трохичките хляб, останали от нашите недоядени пици и закуски, да разчитат на случайно разпилени ядки и винаги да са в конкуренция по тротоарите с най-властните градски птичи обитатели - гълъбите.

В градовете ни обаче има не само гълъби, а още много видове птички. В София се радваме на синигерчета, горски зидарки, алпийски бързолет, ветрушки. Да не пропуснем и любимите на всички градски лястовички, с които идва пролетта.

Колкото по-близо са градовете и селата до природата, толкова по-разнообразен е птичият свят в тях. В екологично защитени райони край Девин и Смолян например се срещат редки птици черен щъркел, осояд, черна каня, орел змияр, малък креслив орел, скален орел, белоопашт мишелов, сокол скитник и др.

Те са по-облагодетелствани от градските си побратими, защото живеят в непроменена от човешката дейност среда и хранителната верига там е запазена. Когато са съхранени естествените обитания на птиците, екоравновесието не е нарушено и природата следва своя естествен ход.

Да се върнем в града при птичките, които имат нужда от нас, за да оцелеят по-лесно пре зимата. Можем да им помогнем, като направим хранилка за птици с екоматериали. Не само че е полезно за птиците, но е и приятно семейно занимание.

Необходими материали за хранилки за птички - първи вариант

Шепа подходящи за птички ядки - сурови, безсолни слънчогледови семки, ечемик, царевица, тиквено семе, счукани или цели фъстъци и орехи.
2-3 лъжици чиста безсолна свинска мас

Начин на приготвяне

Стопете на водна баня маста и я смесете с ядките. Изсипете във форми за сладки или оформете като гевречета, след като маста поизстине. Закрепете връв и окачете на дървото.

Не се изненадвайте на маста - всъщност птичките я харесва много, защото им дава концентрирана енергия. Тя им помага да изкарат студените зимни дни.

Необходими материали за хранилка за птички - втори вариант

Портокал или грейпфрут

Смес от сурови, безсолни ядки, подходящи за птички
Връв/канап
2 дълги, дебели клончета

Как се прави

Разрязвате цитрусовия плод на две и си правите вкусен сок с помощта на сокоизтисквачка. Ако нямате, изрязвате вътрешността на плода внимателно с нож, така че да остане само кората във формата на купичка.

Прекарвате клоните на кръст през вътрешността на нашата купичка, като краищата им трябва да остнат да стърачат достатъчно, за да може да кацат питчки на тях.

В краищата на всяко клонче завръзвате канап и събирате четирите въженца във възел. Трябва да се получи устойчива добре балансирана конструкция.

Напълнете портокаловата си купичка с ядки и закачете готовата хранилка на дървото пред прозореца или в близкия парк.

Не очаквайте, че птичките веднага ще се скупчат на угощение, понякога отнема и един месец докато научат мястото. След това обаче ще станат редовни посетители на вашата хранилка и ще е хубаво да я допълвате редовно, за да няма разочаровани птички.

Захранването на птиците се прави в много страни по света със студени зими и е хубав жест към природата и към самите нас - още през пролетта тези наши хвъркати гости ще ни се отплатят с изумителните си песни.

Хранилките за птици от еко материали са хубави и с това, че с времето ще се разградят сами, защото са изцяло от растителни материали.

Около двеста вида птици могат да се видят в небето над София

"Зрънце Любов" - с какво да храним пиците през зимата