Shutterstock 1851126817

Как да пестим от отопление без да ни е студено

01.03.2022 10:00 25 2


Лесни трикове, с които ще ви е по-топло. Полезно и за бюджета, и за природата

Пестеливостта често се посочва като недостатък, съпроведен с образа на Скрудж - патокът или героят на Дикенс, както предпочитате. Можем да се съгласим, ако се опитваме да пестим драстично от доброто отношение към околните, от любовта или от позитивното отношение към живота.

Пестенето на ресурси обаче е положителна черта и умение, което всички е хубаво да развием по две причини - екологични и финансови. Така ще помогнем и на природата, и на собствения си бюджет.

Едно от основните разходни пера в бюджета на всяко семейство е отоплението през зимата - на дърва, на ток, на газ или с ТЕЦ, вече няма вариант, при който сметките да са ниски или поне поносими.

В същото време различните видове отопление се сочат като основни замърсители на въздуха (дърва, нафта) и консуматор на природни богатства (газ, петрол, въглища).

Затова разумното използване на отопление ще бъде в полза е само лично на вашето семейство, но и на всички нас. И като казваме “разумно”, в никакъв случай нямаме предвид да стоите облечени с яке вкъщи, а имаме предвид приложението на няколко лесни и почти безплатни съвета за пестене от отопление:

Уплътнете прозорците и вратите, дори с подръчни средства

Ако прозорците и вратите ви не са добре уплътнени, парите и топлината буквано излитат оттам.

Погрижете се да уплътните всички пролуки. Можете да използвате както наличните по магазините самозалепващи се уплътнителни ленти, така и да се доверите на старите бабини методи с навити на руло одеяла, сложени по дължината на вратите. Много удобни са П-образни уплътнители, които се подпъхват под вратите и запълват целия луфт между пода и крилото на вратата.

Ако сте с нова дограма, но пак имате усещането, че отнякъде духа, може да се посъветвате с фирмата, която е монтирала прозорците, за да се уверите, че всичко е изпълнено както трябва. Понякога топлината може да излиза и от пространството между стената и дограмата, като този проблем лесно се отстранява с монтажна пяна.

Намалете температурата с 2 градуса


Ако имате термостат или изпозлвате климатик или електрическа печка, настройте отоплението с 2 градуса по-ниско от обичайното. Тези два градуса почти няма да се усетят от тялото ви и няма да променят комфорта, но ще реализирате икономии до 17% от енергията за отопление.

Пухкави чехли и халат

Има определени моменти от деня - като например сутрин след ставане и вечер, когато човек е уморен и му се спи, когато ни е по-студено от обикновено.

Това е така, защото температурата на тялото и съответно усещането ни за топлина и студ се променят в течение на деня. В моментите, в които усещате хлад, трудно ще се стоплите, дори да увеличите до максимална стойност температурата в стаята. По-добре е да се сгушите в пухкав халат и веднага да усетите топлината, за която тялото ви копнее, вместо да увеличавате отоплението.

Здравословен начин на живот за повече топлина

Ако все още не сте намерили достатъчно мотивация да спрете цигарите и да се движите повече, ето ви още една причина - здравословния начин на живот ви помага да не усещате студ.

Активното движение не само загрява тялото мигновено, но и поддържа здравето на кръвоносните съдове в дългосрочен план. Това помага за правилното кръвообращение и равномерното разпределение на температурата по цялото тяло.

Тук е и мястото да припомним, че тютюнопушенето, освен всички други щети на организма, причинява и стесняване на кръвоносните съдове и оттам до лошо оросяване на крайниците.

Нека обобщим - за да се чувствате комфортно в по-студените дни без да разхищавате бюджета и природните ресурси, изолирайте добре дома си, облечете един стоплящ, мек халат и се движете често, за да сте по-ведри и да ви е топло.