Shutterstock 1360680593 (1) Min

Ходенето е спорт и още как

10.06.2022 12:00 5 0

Тайните на успешния спорт са две и никак не е трудно да ги следваш - това са постоянството и дисциплината. А ходенето от своя страна е може би най-лесната дейност, в която с лекота можеш да проявиш и постоянство и дисциплина и така да го превърнеш в истинска и пълноценна тренировка.

Не е задължително още отначало да извървяваш магическите 10 хил. крачки на ден.


Важното е да увеличаваш спокойно и постепенно разстоянието на разходките си и, нека не се лъжем, това няма да стане с няколко дена, в които ходиш пеш до офиса. Ако се чудиш колко километра са разумни за извървяване, ще ти подскажем, че в началото 4 до 5 километра са напълно приемливи.

Постепенно ще усетиш как организмът ти привиква към все по-далечни разстояния, как телесната температура от ходенето се покачва, метаболизмът се активира и започваш да гориш калории.

Ходенето е най-лесният начин да натовариш равномерно краката, а това се отразява на дихателната система. Ще се уловиш, че вече не се задъхваш, когато трябва да ходиш повече или да изкачиш стълбите до петия етаж, което е сред най-приятните резултати от вървенето. Още след първия месец на интензивно ходене от по 3-4 пъти седмично ще видиш, че 10 километра и повече ще ти се струват като детска игра.

Разходките на дълго разстояние с определено не прекалено бързо темпо не изискват и никаква по-специална екипировка, което ги прави достъпен начин да се раздвижиш, да гориш калории и да спортуваш извън фитнес залата.

Какво ти трябва ли? - удобни обувки с гъвкава подметка, комфортно облекло и бутилка вода за хидратация.


А след някои и друг месец или ако искаш да видиш още по-бързи резултати, можеш да преминеш на следващо ниво и да поставиш специални тежести на глезените, които се намират в специализираните спортни магазини. Това е „висшата лига“ на ходенето в името на спорта, но носи неизмерими ползи.

По този начин започва да се тренира буквално цялото тяло - ръцете имат нужда от повече движение и по-голям мах, коремът и мускулатурата му се стягат, за да поддържат ритъма на вървене, бедрата се натоварват, за да са равномерни крачките. Да, след първото ходене с тежести и дори след първото наистина интензивно ходене сигурно ще имаш мускулна треска, но тя трябва само да те мотивира на другия ден отново да обуеш маратонките.

Редовното ходене превръща и бягането в далеч по-лесно занимание, защото белите дробове вече са свикнали да изпомпват по-големи количества кислород, а краката не се притесняват да се впуснат в още по-силно натоварване.


Така след някой и друг месец околните ще започнат да подтичват след теб, защото ще се движиш с невероятна лекота.

Дългите разходки са един изключителен метод за подготовка на тялото ти и за други по-силови тренировки и оформяне на тялото, дори и като индивидуално занимание имат огромен ефект не само за организма, но и за духа, волята и постоянството.

Ще се изненадаш как времето ти за спорт всъщност ще преминава в една от най-естествените за човека дейности - ходенето - при това придружено с други приятни занимания като слушане на любимата музика или подкасти, разглеждане на красивата природа наоколо или просто прочистване на мозъка от ежедневния стрес и натоварване.

Да, ходенето е приятно и по тази причина - оставаш сам със себе си и с мислите си, а понеже ръцете ти са заети с движението, няма как да посягаш през няколко минути към телефона. Затова ако ежедневието ти е изпълнено с повече нерви, отколкото ти се иска, е страхотна идея да се захванеш с ходене - хем поддържаш фигурата, хем психиката.

Нека не забравяме и финансовата гледна точка - ходенето е най-перфектният метод за намаляване на разходи като бензин и билетчета за градския транспорт. Е, всичко това ще дойде на цената на по-бързо изтъркване на маратонките и зимните обувки.

Ние вече завързахме връзките на кецовете, а ти?