Shutterstock 568633627 Min

Бързо, лесно, ефикасно – да сме във форма и когато леко ни мързи

18.07.2022 12:00 10 0

Нека започнем с една уговорка – няма „лесни“ и „трудни“ упражнения. Няма „по-малко ефикасни“ и „по-ефикасни“ тренировки – всяко раздвижване гори калории, укрепва мускулатурата и влияе благоприятно на сърдечно-съдовата ти система.

От по-леките упражнения може и да няма бърз поразителен ефект, но пък те са чудесно решение в онези моменти, в които по една или друга причина не искаш интензивно натоварване.

Всъщност тялото ти е хитра машина, в която всичко зависи от напрежението, което оказваш на мускула чрез тежести или друг тип допълнително съпротивление.

Да, може и просто да те мързи – на всеки се случва. Въпреки това обличай екипа, а ние сме насреща с решения, които ще допаднат и на най-големия ленивец.

Естествено, не обещаваме чудеса и форма на Аполон само с подобна тренировка, но ти предлагаме как да поддържаш тонус и добра форма. И със сигурност е по-добре, отколкото да не правиш нищо.

Упражнявай се по време на рекламите

Вкъщи си в почивен ден и си се отдал на гузно удоволствие – гледаш телевизия. Освен това навън е студено, вали дъжд, духа вятър. На кого му се излиза от уютния дом в такъв момент? Така е, само че ти се иска и да се раздвижиш някак си.

Чудесен вариант е да оползотвориш времето на досадните рекламни блокове, които винаги прекъсват любимото ти предаване в най-интересния момент. Най-лесно е да си съставиш поредица от минисерии от избрани леки упражнения.

Обикновено рекламите продължават около 5-10 минути, които винаги ти изглеждат безкрайни, но минават неусетно с една-две серии лицеви опори, клекове, бърпита, напади или коремни преси. След това спокойно можеш да се наградиш с излежаване на дивана и дори няма да помислиш за чипс и пуканки.

И така – до следващите реклами.

Комплекси Табата

Това е цяла тренировка, която може да се събере в рамките на само 4 минути. Тя представлява интензивна работа в продължение на 20-секундни интервали, последвани от 10-секундни почивки. Повтаря се точно осем пъти и може да се прилага за абсолютно всички упражнения и видове движения.

Табата е удобен и ефикасен начин за трениране в домашни условия, без да ти се налага да използваш допълнителни тежести или уреди и всичко зависи от това колко усилия ще вложиш в работните сетове.

Освен това такива тренировки никога не са напълно смазващи, което значи, че спокойно можеш да направиш няколко подобни в рамките на един ден, а най-хубавото е, че те забързват метаболизма и горят калории, даже и след като приключиш.

А какво да включва тренировката? Бърпита, клекове, лицеви опори и, не на последно място, планк.

Прави упражнения за корем

Понякога вдигането на тежести и тежките тренировки ти изглеждат непосилна задача, затова направи точно това, което ти се иска в момента – просто легни. Всъщност можеш да направиш цяла една тренировка само за корема, без да ти се налага изобщо да се изправяш.

Коремни преси, коремни преси с вдигнати крака, изправяния към пръстите на опънати крака, обратни коремни преси, махове с крака, ножици, V-Ups, руски туист – вариантите и възможностите са безброй.

Бягане в продължение на една (две, три, пет) песен

Имал си кофти ден, мързи те и никак не ти се занимава с километри и километри безкраен джогинг? Няма смисъл да се напъваш излишно и накрая да се разочароваш, че не си успял да пробягаш кой знае какво разстояние.

Вместо това избери едно или няколко любими парчета в плейлистата си и излез да побягаш. Така няма да усетиш как са минали тези 3-4 минути, а даже може да се вдъхновиш и за още малко движение.

По-добре така, отколкото да безделничиш, нали?

Източник:

https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/how-many-calories-does-planking-burn#calories-burned