Shutterstock 581370370 Min

Кажи „чао” на болките в кръста и гърба

04.07.2022 10:00 9 0

Хоумофис, заседяване и липса на физическа активност – тази реалност със сигурност те преследва през последните две години. Въпросът е какъв е резултатът и как да се справиш с болките в тялото, превърнали се в ежедневие.

Работата от вкъщи има своите привилегии, разбира се. Часът за ставане е поне с половин час по-късно, изпускаш изнервящия сутрешен трафик и не ти се налага да общуваш лице в лице с дразнещи шефове и колеги.

Но да не забравяме, че домът ти не е офис и не разполага с подходящото обзавеждане, което да намали до минимум травмите от дългия работен ден на компютъра.

Така дискомфортът и болките не закъсняват, което определено те изнервя и първото нещо, което ти идва на ум след карая на деня е да проснеш умореното си тяло пред телевизора, надявайки се да притъпиш неприятното усещане в кръста.

С няколко прости упражнения у дома може да раздвижиш тялото си и да му помогнеш да се освободи от стреса, който си му причинил през деня.

Трудно е само да започнеш, но успееш ли да го превърнеш в навик, ще видиш как лека-полека оплакванията ще изчезнат, а мисълта да продължиш да лежиш на същия този диван, на който си седял цял ден, ще изчезне.

Запомни – погрижиш ли се за тялото си, то ще ти се отблагодари със здраве и тонус. Кажи „чао” на болките в гърба и кръста с тези няколко упражнения.

Готов ли си? Да започваме!

Повдигни таза в легнало положение

Легни на пода. Ако имаш постелка, използвай я. Постави ръцете си успоредно на тялото, свий краката в коленете и стъпи на земята.

Повдигни таза нагоре, като едновременно с това стягаш коремните мускули и бедрата. Раменете и коленете трябва да са в една линия. Изчакай няколко секунди, когато си в най-високата точка и спусни таза до изходна позиция. Повтори упражнението 20 пъти.

Любимият планк

Това е едно от най-популярните упражнения в поседните години. Застани в позиция на планка като легнеш по корем, след което опреш предмишниците и пръстите на краката на пода и повдигнеш тялото си, а тежестта му да е разпределена между тях.

Лактите трябва да са под раменете, а главата да е продължение на тялото. Представи си, че образуваш права линия и се опитай да я задържиш, стягайки мускулите на средната част на тялото. Остани в тази позиция поне 30 секунди и се старай да изпълняваш планка технически правилно.

Повивания на коленете

Легни по гръб и разтвори ръцете си в страни. Свий коленете си, но не прекалено и ги дръж залепени едно до друго. Сега ги извивай в дясно и в ляво, опирайки ги всеки път до пода от съответната страна.

Докато го правиш, трябва да се стараеш гърбът ти да не мърда от пода. Трябва да го усещаш като залепен. Направи до 10 повторения на всяка страна.

Поза „Котешки гръб”

В йога има много упражнения, които ще помогнат да намалиш болката в гърба и кръста. Едно от тях е известната поза „Котешки гръб”. За да я изпълниш правилно, застани на колене и длани, като се постарай те да бъдат на една линия.

Вдишай и извий тялото си надолу. В този момент трябва да внимаваш главата ти да е изпъната нагоре. За по-лесно, просто се старай да гледаш тавана. Издишай и върни гърба максимално в обратна посока, а главата наведи така, че да виждаш краката си. Повтори упражнението между 8 и 12 пъти.

Клякай с гръб, опрян в стената

Застани с гръб към стената. Облегни се на нея сякаш искаш да я бутнеш. Трябва да усетиш опора. Отстъпи крачка напред и започни да клякаш бавно, докато тазът и коленете ти образуват прав ъгъл.

През цялото време се старай коленете и пръстите на краката ти да са в права линия. Задръж в това положение няколко секунди и бавно се върни в изходна позиция. Направи няколко серии с до 10 повторения.