Shutterstock 2132760025 Min

Бърза йога за забързани хора

23.06.2022 11:00 8 0

Йогата води началото си от древни времена, но през новото хилядолетие тя се е сдобила със статута на онзи метод, който е помогнал на хората да се движат, чувстват и изглеждат по-добре.

Стелка, бутилка с вода, удобно облекло и тишина, плюс 20 минути сутрин или вечер в удобството на дома, са онези неща, които са ви необходими, за да правиш йога. И желание, разбира се, желанието стои преди всичко.

При положение, че никога не си тренирал йога, може би е добре да започнеш с йога за начинаещи. А ако искаш нещо по-различно, но все пак близо до класическите методи и асани, то трябва да пробваш Виняса Флоу. При Винясата всяко упражнение се прелива в следващото и всичко става посредством дъха.

Ако искаш да бъдеш по-екстремен, то за теб е Въздушната йога. Тя използва пози от класическата йога, но ги модифицира, за да бъдат правени в хамак във въздуха и ако си достатъчно смел, един ден ще можеш да правиш „Лотос“ с главата надолу.

Ако все пак решиш да правиш йога вкъщи, то започни с лесни пози и онлайн инструкции. Ето и някои задължителни пози:

Гледащо надолу куче

Поза, която разтяга тялото. Идеята е краката ти да са стъпили в единия край на стелката с цели стъпала към пода, а ръцете ти – в другия край да са на цели длани, коремът да е стегнат и прибран, а вратът да не се напряга.

Не се притеснявай, никой не успява от първия път. Просто застани на длани и колене, като коленете трябва да са под тазобедрените стави, а дланите да са под раменете. Стъпваш здраво на пръстите на краката, издишаш и повдигаш коленете. Стягаш корема и насочваш опашната кост към петите. Стремиш се петите да опират земята. Раменете са разтворени, далече от ушите. Да, знаем. Само изглежда лесно.

Дърво

При йогата балансът е в основата на всичко. Лесният баланс се постига със здрав корем и концентрация. „Дърво“ е поза, в която единият крак е вдигнат, сгънат и плътно залепен с цяло стъпало за другия. Ръцете са нагоре. Изпънати като струни. Погледът е в една точка.

Планк

Независимо какво тренираш, планкът е основата на основите. Нисък планк стяга цялото ти тяло и от него може да се вдигнеш във висок планк, а от там – в „Гледащо надолу куче“.

Войн 1 и Войн 2

В максимално голям и все пак стабилен разкрач двете пози разтягат тялото, стягат мускулите на краката, ръцете и корема и помагат за баланса. В първата ръцете са опънати нагоре, а тялото е в лека дъга назад. При втората ръцете са настрани.

От Войн 2 може спокойно да преминеш плавно в…

Издължен страничен триъгълник

Плавно се накланяш на една страна, за да сгънеш опорния си преден крак и да залепиш ръката си на пода. Другата ръка се вдига бавно нагоре. Стабилността е най-голямата сила на тази поза.

Мост

Лягаш не пода. Вдишваш, издишваш. После вдигаш бавно долната част на тялото си, докато не останат на пода само стъпала ти, плешките и раменете. Повтаряш, колкото пъти е необходимо или колкото можеш, като всеки път задържаш позата нагоре по-дълго. А лятото дупето и задните ти мускули ще са ти благодарни.

Кобра

Ако приемем, че си усвоил Гледащо надолу куче, после си преминал в планк или дъска, то след това лягаш по корем на стелката, опъваш ръцете и повдигаш само горната част на тялото си, като дланите ти са плътно прилепнали към пода.

Гарван

Стигаме до прословутия Гарван, който владеят само онези, които имат наистина силно тяло. От разкрачен клек с ръце пред гърдите, за да оправиш баланса, слагаш длани пред теб на пода. Леко присвиваш ръце. Колената ти трябва да опрат в лактите и да повдигнеш цялото си тяло във въздуха. Да, оставаш само на ръце. И не, не те държат само те. Ако тялото ти е достатъчно силно и стегнеш мускулите си, ръцете ти ще служат само за подпора. Гарванът е изключително проста, но за сметка на това натоварваща поза. Ако я умееш и я правиш, без да трепериш, шапките долу са за теб.

Лодка

Искаш ли да имаш здрав корем? Тази поза е за теб. Лягаш по гръб, събираш плътно краката, вдигаш ги, после вдигаш горната част на тялото, опъваш ръцете. Дишаш. И стоиш. И стоиш. И стоиш. Ако започне да те боли вратът, това значи, че коремът ти се е предал и вече не те държи. Това е моментът, в който трябва да спреш.

Накрая завършете с Детска поза

Седни на колене, след това спусни главата си на пода с ръце, протегнати напред или поставени отстрани. Това е най-добрата поза за облекчаване на стреса или напрежението. Също така е много полезна за храносмилането

Освен че е полезна за здравето и за да изглеждаш по-добре, йогата ще те научи на правилна стойка, ще станеш гъвкав и пластичен, ще премахне разни болежки и шипове, ако имаш такива, и много важно – помага при стрес, умора, паники и тревожност.

Подобно на мозъка, който, когато не се „храни“, става бавен, така и тялото става лениво. Е, една бърза йога ще му даде нужния шут в онези меките части, за да не се случва това никога повече.