Разтягането – здрав дух в здраво тяло 1

Разтягането – здрав дух в здраво тяло

20.04.2022 07:00 6 0

Независимо дали си спортна натура, със сигурност знаеш колко важно е движението както за тялото, така и за ума. А добрата новина е, че не са ти необходими изтощителни тренировки, за да поддържаш и двете в кондиция.
Малката хитрост, с която можеш да подобриш тонуса и настроението си, а междувременно да се избавиш и от досадните болежки и схващания, е стречингът. Това са упражнения за разтягане, от които всеки се нуждае – както активно спортуващите, така и активно мързелуващите. И ползите от тях категорично ще те убедят в това.

По-добра стойка

Важна ти е не само за да изглеждаш добре, но и за да нямаш проблеми с кръста, гърба и раменете. Разтягането помага за отпускане на връзките около гръбначния стълб, с което намалява напрежението и болката. А когато определени групи мускули са и тренирани, и достатъчно гъвкави, това подобрява стойката.

Прилив на енергия

Упражненията за разтягане подобряват кръвообращението в цялото тяло. А когато до мускулите ти стига повече кръв, те се възстановяват по-бързо след тренировка. Затова и не трябва да пропускаш тази задължителна част от нея.

Антистрес

Както всички други упражнения, и тези за разтягане имат така търсения ефект на отпускане и подобряване на настроението. С тях си гарантираме отделяне на хормоните на щастието ендорфини.

Минутите, които отделяш за разтягане на различни части от тялото, могат да се превърнат и в ефективна почивка за ума. Просто не мисли за друго, освен за дишането си, и така ще практикуваш и осъзнатост.

Освен това, когато си под стрес, мускулите ти са напрегнати. И със стречинга буквално сваляш напрежението от плещите си и просто няма как да не се почувстваш по-добре – и физически, и психически.

Най-добра форма

Стречингът подобрява координацията, гъвкавостта и баланса, с което ги гарантира по-добро представяне при всякаква физическа активност, както и много по-малък риск от травми.

Увеличава също и обхвата на движение и подвижността на ставите. Мускулите, които не са тонизирани, не могат ефективно да поддържат ставите, което неизменно води до травми. С напредването на годините ставаш все по-малко подвижен, дори когато става дума за обикновени ежедневни задължения. А за да не се чувстваш като старец – разтягане всеки ден.

Хапче за глава

Главоболието може да ти съсипе деня, а понякога от болкоуспокояващите нямат никакъв ефект. В тези случаи малко разтягане на мускулите на врата и раменете току-виж ти донесе така желаното облекчение. В тях са съсредоточени много нервни връзки, които могат да предизвикат болката.

Как да започнем

Трябват ти само няколко минути на ден и веднага след това ще се запиташ защо не си го правил досега. Но по-добре късно, отколкото никога.

Има различни видове упражнения за разтягане, но най-общо се делят на статични и динамични. При първите разтягаш определена част от тялото (например ръцете високо нагоре) и задържаш в продължение на 10-30 секунди. Това се прави най-вече след тренировка.

Динамичното разтягане пък включва активни движения за определени групи мускули и може да се практикува както преди тренировка, така и самостоятелно. Можеш да започнеш с разтягане на врата като бавно навеждаш глава в различни посоки. След това преминаваш към раменете, които повдигаш напред и назад. Може да правиш и кръгови движения с цялата ръка от рамо.

За гърба заставаш прав и изпъваш ръце възможно най-високо над главата. След това се навеждаш първо на едната, а после на другата страна, като едната ти ръка е над главата. Навежданията напред с изпънати ръце ще ти помогнат да разтегнеш мускулите на бедрата. Може да се навеждаш и към единия или другия крак и да задържаш за секунди. Шпагатът също е перфектен за разтягане, но е за по-напреднали.

Ако тренираш, всеки вид разтягане трябва да продължи между 5 и 10 минути, за да може първо да подготвиш мускулите за натоварването, а след това да ги отпуснеш. Също толкова време ти е достатъчно и ако стречингът ще е единствената ти физическа активност за деня.

Важно е да разтегнеш добре както мускулите на горните и долните крайници (най-вече прасците, подколенните сухожилия, сгъвките на бедрото в таза и квадрицепсите в предната част на бедрото), така и на врата, раменете и гърба.

Започваш постепенно и е важно да не се претоварваш. Всяка част от тялото, която разтягаш, не бива да задържаш под напрежение повече от 30 секунди. И то трябва да е единственото ти усещане, а не и болка, защото тогава може да нараниш тъканта или да преразтегнеш мускула. Важно е и да не подскачаш, докато се разтягаш – отново по същата причина.

Е, стречингът не е магия и е необходимо известно време и доза постоянство, за да забележиш ефекта върху подвижността и гъвкавостта си. Но със сигурност усилията и времето ще си заслужават. Все пак, мускули не се трупат за седмица, затова е и логично да не стават достатъчно гъвкави за дни. Важното е двете да вървят ръка за ръка за оптимален ефект.

Използвани източници:

https://www.healthline.com/health/benefits-of-stretching#types

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-stretching

https://www.trihealth.com/dailyhealthwire/wellness-and-fitness/10-stretches-you-can-do-anywhere