Shutterstock 590030159 Min

Защо е по-добре да бягаш, отколкото да не бягаш

24.08.2022 12:00 1 0

Триатлонистът Калоян Илиев разказва за ползите при добрия маратонец от бягането, правилния режим на хранене и хидратацията.

Ако искаш да си силен – бягай. Ако искаш да си красив – бягай. Ако искаш да си умен – пак бягай…

Това не е някаква модерна мантра за мотивация, а древногръцка поговорка, с която Калоян Илиев опита да ни обясни в какво се крие красотата на бягането.

Като хора, които се занимават с бягане като лаици, знаем, че то ни дава едни от най-освобождаващите и зареждащи моменти в деня. Но какво трябва да направим, ако искаме да започнем да тичаме по-сериозно? Толкова, че дори да стигнем до триатлон?

Обърнахме се за помощ към професионалист - Калоян Илиев

Той се занимава със спорт цял живот, а с бягане – по-активно от 6-7 години. Член е на Управитeлния съвет на българска асоциация по триатлон, има успехи на национално и международно ниво. Регионален финансов директор за Югоизточна Европа е на голяма фармацевтична компания. Освен това е съпруг и баща. И тренира по 25 часа на седмица. Но нека оставим професионалиста да говори оттук насетне.

Баланс между работа и тренировки – възможен ли е?

Според Калоян балансът се постига с подкрепата на семейството. Понякога той тренира рано сутрин, понякога през обедната почивка, а дори и в 12 часа през нощта – случвало се е, когато е бил по работа в чужбина, след края на всички срещи и бизнес вечери. Правил е дори лицеви опори и клекове в самолета. 

Ключът за баланса е в семейството, то да бъде съпричастно към цялостния процес. „Съпругата ми е изключително важен фактор във вземането на решенията, свързани с избор на състезания, треньор, екипировка. И винаги пътува с мен.“

От утре започвам. Съвет?

За Калоян най-важна е първата крачка, след това всичко си идва на мястото:

Бягането е възможно най-лесният спорт за практикуване и не изисква почти никаква екипировка. Може просто да излезеш и да бягаш – на улицата, в парка, в планината, на стадиона. Трябва да се чувстваш възможно най-комфортно, така че когато избираш екипировка, не се подлъгвай да си купиш най-новия и скъп модел маратонки или тези, с които бяга Кипчоге – първият човек, пробягал маратон под 2 часа.

Бягането е за всеки

Бягането е уникален подход за борба с най-често срещаните здравословни проблеми като обездвиженост, сърдечни проблеми, диабет“, казва Калоян. Разбира се, продължителността и интензитетът му трябва да се съобрази и със състоянието на атлета, но определено по-добре е да бягаш, отколкото да не бягаш. „Има древногръцка поговорка и тя гласи: „Ако искаш да си силен – бягай, ако искаш да си красив – бягай, ако искаш да си умен – бягай.” Важно е да се прогресира бавно и постепенно, постоянството е ключът към успеха.“

Това е моето екипче

Напълно сме съгласни с Калоян, че е важно екипировката да ти е удобна. Естествено, в България има и достатъчно магазини, където да купиш най-различни марки и модели маратонки, шорти, тениски.

Хубаво е маратонките да се сменят на всеки 500-600 км. Дори и да изглеждат като нови, подметката вече се е изкривила, може да доведе и до контузии.

Бягането – спортът на спортовете

Няма спорт, който да не е свързан с бягането. То е основополагащо за физическата подготовка за всеки спорт,“ категоричен е Калоян. И допълва: „Има много различни видове бягания в зависимост от разстоянието и терена. Най-популярните са спринтовите дистанции – 100, 200 и 400 метра, които всички сме гледали по телевизията. За аматьорите повечето състезания са на 5 км, 10км, ½ маратон (21.1км) и маратон (42.2 км). Има и ултра дистанции – всички над маратон. Може да се бяга на равен терен, в парк или стадион, както и на пресечен терен, така наречения трейл. Човек трябва да опита и да намери това, което му носи най-голямо удоволствие.

Бягаш, бягаш, и пак при храната финишираш

Хранителният режим за Калоян е изключително важен – според него, той е може би около 80% от добрата подготовка.

Аз лично съм изпробвал какви ли не режими – кето, вегетариански, веган, палео. Но режимът зависи от целта, която си поставил. Основни правила са избягването на сладко и захар, полуфабрикати и хапването на възможно най-много пресни и сезонни плодове, и зеленчуци.

Добрата хидратация шампиони ражда

Тя, добрата хидратация, е основополагаща за Калоян – не само за доброто представяне на състезание и тренировка, но за здравословното състояние на човек.

Изключително важно е човек да започне деня си с 2 чаши вода веднага след събуждане, тъй като тогава тялото е дехидратирано. Добрата хидратация преди състезание и тренировка е от съществено значение, но приемът на вода трябва да приключи около час преди това. В зависимост от продължителността, както и метеорологичните условия, е хубаво да се приемат течности на всеки 30 минути. Моят рекорд е 8 литра течности за 10-часово състезание и дори може би бях леко дехидратиран. Необходимо е обаче да се приемат минерали, соли и електролити заедно с водата, за да подсигурим усвояването от клетките. Без тях и при екстремен прием на течности, можем да увредим сериозно здравето си и да стигнем до водна интоксикация.

Травми дебнат и всеки начинаещ бегач

Те са всевъзможни, казва Калоян. Но всичките могат да бъдат избегнати, ако човек слуша тялото си.

„То дава най-добрите сигнали кога трябва да спреш и кога можеш да прогресираш. Едно от основните правила е да не увеличаваш обема с повече от 10% на седмица. Ако тази седмица си избягал 20 км., следващата не трябва да са повече от 22.“

Готов съм, маратон! Да бе, да…

Всъщност, въпросът ни кога разбираме, че сме готови за маратон, е важен. Също толкова важен е и отговорът на професионалиста. А той е една единствена думичка: никога.

Винаги има един глас, който ти казва, че все още не си готов. Моят съвет е: просто се записваш и отиваш. Правиш първата крачка и всичко си идва на мястото. След края на състезанието ще анализираш представянето си и ще решиш върху какво да работиш, за да си по-добър следващия път. Маратонът е по-скоро психическо, отколкото физическо предизвикателство – важното е да не се откажеш.

А триатлона? До него как се стигна?

Замислих се: защо да съм слаб само в един спорт, като може да съм слаб в три…“ Тук вече гледаме Калоян и не можем да повярваме на ушите си…

Шегувам се, разбира се. Бих казал, че при мен беше любов от пръв поглед. Когато гледах триатлон за първи път, останах изключително впечатлен и исках веднага да опитам. Вече можех да бягам, оставаше да подобря плуването и карането на колело. Това не беше толкова лесна задача.

Затова и Калоян приема триатлона не просто като три отделни спорта, а като, цитираме, магична комбинация, стратегия и много, много време за подготовка.

Има седмици, в които тренирам по 25 часа. Всички тренировки и трудности си заслужават и го разбираш най-добре, когато застанеш на старта на състезанието и пистолетът гръмне. За мен този ден е изключителен празник, по-голям и от рождения ми ден – в този ден целият положен труд дава резултатите. Стана много емоционално, но ако не го обичаш, не можеш да го правиш.“